Районна прокуратура-Стара Загора обединява разследванията по двете досъдебни производства спрямо Георги Георгиев, който наряза с макетен нож 18-годишната Дебора.

Предстои да бъдат повдигнати и нови обвинения, които са на база извършен анализ на събраните доказателства от разпити на свидетели, включително допълнителeн разпит на пострадалата, писмени доказателства, допълнителна съдебномедицинска документация, изготвените заключения по назначените експертизи - комплексна петорна съдебномедицинска експертиза, техническа, тройна комплексна експертиза - ДНК, дактилоскопна и трасологична.

Новите квалификации са за извършени три престъпления - по чл. 143, ал.1 от Наказателния кодекс, по чл. 131, ал.1, т.5 и  т.9 вр. чл. 129, ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс и по чл. 144, ал.3, вр. чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс.

Престъплението по чл. 143, ал.1 от НК е за това, че на 26 юни 2023 г. в апартамент в  Стара Загора Георги Георгиев остригал косата на Дебора против волята й, като употребил и сила - удар с юмрук.

Престъплението по чл. 131, ал.1, т.5 и  т.9 вр. чл. 129, ал.2 вр. ал.1 от НК е за това, че на 26 юни 2023 г. в Стара Загора, с особена жестокост и по особено мъчителен начин е причинил на Дебора двустепенна средна телесна повреда, изразяваща се в черепно-мозъчна травма, мозъчен оток  и лека мозъчна контузия, довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота и порезни рани, довели до обезобразяване на лицето и на други части от тялото.

Повдигането на новите обвинения ще се извърши лично от наблюдаващите прокурори в присъствието на защитниците на обвиняемия, който е с определена мярка за неотклонение "задържане под стража" по досъдебно производство, водено срещу него за закана с убийство по чл. 144, ал.3, вр. чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс спрямо 18-годишната Дебора.

Нова съдебна експертиза по случая "Дебора" може да промени обвинението

Нова съдебна експертиза по случая "Дебора" може да промени обвинението

Според адвоката на момичето има шанс определението на травмата да бъде променено на "средна"

Пред журналисти двама от екипа наблюдаващи прокурори обясниха по-късно пред журналисти, че две от обвиненията - за заплахата и за принудата предвиждат до 6 години затвор, а обвинението за причиняването на телесната повреда - от 2 до 10 години затвор.

Дебора е била разпитана отново, разпитани са били и множество други свидетели.

Самите прокурори не казаха нищо повече освен уверения, че се работи изключително сериозно и в бързи темпове.