Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски районен съд срещу Биляна Пенева-Стоянова, за това, че в качеството си на директор на Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК), е принудила трима служители, против волята им, да отразят в документи неверни данни.

Обвинението е за извършването на три престъпления, по чл. 143, ал. 1 от НК., съобщиха от прокуратурата.

Новотото обвинение идва почти пет-години по-късно, след като още през август 2017 г. беше оповестено, че Специализираното звено "Антикорупция" при СГП е привлякло като обвиняема Биляна Пенева-Стоянова за три случая, в които е упражнила принуда спрямо служители на Здравноосигурителната каса.

Според събраните по делото доказателства е установено, че между 15 май 2016 г. и 7 юни 2017 г., като директор на СЗОК, тя е принудила трима служители на СЗОК, против волята им да отразят неверни обстоятелства в документи във връзка с проверки на три различни болници в София.

В първото лечебно заведение е бил завишен или отнет броят на точките на определени индикатори и по този начин е завишен капацитетът на легловата база.

Шефката на Столичната здравна каса била в конфликт на интереси с дъщеря си

Шефката на Столичната здравна каса била в конфликт на интереси с дъщеря си

Биляна Пенева-Стоянова е заверявала протоколите от проверки на дъщеря си

Във втората болница е намален броят на надвишените хоспитализации, като по този начин е трябвало да се възстановят на Здравната каса сумите, получени само на две надвишени хоспитализации, вместо получените суми за десет такива.

В третото здравно заведение е съставен документ с невярно съдържание, че резервационната система е същата като лист на чакащи, вместо, че са нарушени условията и редът за оказване на болнична помощ.

Чрез съставянето на протоколи с неверни данни за установеното от контролните органи при проверки, обвиняемата не е дала възможност да се отрази действителното положение в столичните болници.

Разследването по делото е проведено от Следствения отдел на СГП. Събрани доказателства в подкрепа на обвинението, като са разпитани свидетели, извършен е медицински одит на документи, счетоводна експертиза и др.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото в съда.