Окръжната прокуратура във Варна привлече към наказателна отговорност бившият кмет на морската столица Иван Портних, съобщи Нова телевизия. Заедно с още три лица той е обвинен във връзка със замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията.

Прокуратурата търси от него наказателна отговорност за това, че е допуснал да бъдат замърсени морските води. Държавното обвинение подчертава, че това действие е довело до немаловажни вреди на околната среда.

Освен това на Портних е повдигнато и обвинение за това, че като длъжностно лице, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението на възложената му работа.

Ако бъде признат за виновен може да получи присъда до 10 години "лишаване от свобода" и да бъде глобен с до 50 000 лева.

Установиха замърсяване на Варненското езеро заради авариралия тръбопровод

Установиха замърсяване на Варненското езеро заради авариралия тръбопровод

Има завишена концентрация на биогенните вещества

След като изтече информацията за повдигнатото обвинение, Иван Портних коментира, че все още не е получил обвинителния акт от Окръжната прокуратура и затова не можел да коментира. Но увери, че ще продължи да съдейства на правосъдието.

Във фейсбук профила си бившият варненски кмет посочва, че нито е писал проекта, нито е осигурявал финансиране за изпълнението му, нито е избирал изпълнител, нито е разплащал, приемал или въвеждал в експлоатация обекта, защото по това време не се е занимавал с политика.

Тръбопроводът във Варненското езеро е построен през 2011 г., по проект на Министерството на околната среда и водите от времето на тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС), посочва Портних. Тогава съоръжението не е било положено под дъното, както е било по проект, а е оставено върху дъното. Именно това става причина за аварията 8 години по-късно, вероятно причинена от котва на кораб, изтъква екскметът.

Той допълва, че след инцидента са уведомени всички органи, имащи отношение към качеството на водите във Варненското езеро. В продължение на три години Общината е очаквала безрезултатно финансова подкрепа от държавата, за да вкопае тръбата под дъното на езерото, посочва още Портних. "И в момента тя е там и носи потенциален риск за нова авария", предупреди той.

И след 3 години няма оферта за ремонта на тръбата във Варненското езеро

И след 3 години няма оферта за ремонта на тръбата във Варненското езеро

Тръбопроводът аварира и вече 3 години изхвърля отпадни води в езерото