Районната прокуратура във Велико Търново е внесла в съда обвинителен акт срещу полицая, който предизвика в пияно състояние катастрофа на оживен булевард във Велико Търново през април.

Служителят на реда с инициали И.А е привлечен като обвиняем за това, че на 16 април 2024 г. на кръстовището на ул. "Елин Пелин" и бул. "България" в града е управлявал лек автомобил "Рено Лагуна" над границата от 1,2 промила алкохол в кръвта, след която по закон се предвиждат значително по-строги санкции. Чрез протокол за съдебна химическа експертиза на сектор "Базова научно-техническа лаборатория" (БНТЛ) при Областната дирекция на МВР във Велико Търново е установена концентрация на алкохол в кръвта му от 2,31 на хиляда. Престъплението е квалифицирано по чл. 343б, ал.1 от НК, съобщиха от държавното обвинение.

Разследването е установило, че след края на работното си време служителят на Районното управление във Велико Търново е посетил игрална зала в града, където е пил алкохол. Въпреки това, след като напуснал заведението около 20:27 часа подкарал семейния си автомобил. На пресечката на ул. "Елин Пелин" и бул. "България" се блъснал в лека кола Ауди", спряла на кръстовището на червен светофар.

Шофьорската книжка на полицая е иззета на още същата вечер по административен ред. Автомобилът му е оценен и приобщен по делото. Според прокуратурата следва половината от собствеността върху колата да се отнеме в полза на държавата, тъй като тя е съвместна съпружеска собственост.

Полицаят е с мярка за неотклонение "подписка". Предстои да бъде насрочена дата за разглеждане на делото срещу него в съда.

Припомняме, че в началото на месеца във Велико Търново катастрофира и служител на полицейската лаборатория за изследване на алкохолни проби в града.

Уволняват лаборанта на МВР, катастрофирал пиян във Велико Търново

Уволняват лаборанта на МВР, катастрофирал пиян във Велико Търново

Служителят е задържан за срок до 24 часа