Софийската районна прокуратура (СРП) привлече 44-годишен мъж към наказателна отговорност. На М.С. е повдигнато обвинение за хулиганство, съобщават от прокуратурата.

Държавното обвинение посочва, че М.С. извършил непристойни действия в сградата на Софийски районен съд на 12.12.2023 г.

Той депозирал в деловодството на СРП "Искане", включващо следното текстово съдържание: "..Видях лично как днес около 0 часа и 0 минути съдия Станислав Седефчев. възкръсна...убеден съм, че скоро ще се появи на работа...". Към депозираното "Искане" били приложени 2 "антинекролози", на които имало снимка на съдия Станислав Седефчев. от Софийски районен съд. На "антинекролозите" пишело "Блага Вест !!!" и "на 12.12.2023 г. възкръсна нашият любим съдия Станислав Седефчев Амин!", като на горепосочените два "антинекролози" било отбелязано, в долния им десен ъгъл, че били от "Прокуратурата".

Според прокуратурата деянието се отличава с изключителен цинизъм и демонстрира неуважение към съдебната власт. Обвиняемият разпространил видеоклип в интернет платформата, в който било заснето депозирането на "Искането" и на който се виждат и други листа, наподобяващи некролози, със следните заглавия: "Скръбна вест" и с текстово съдържание, съобщаващо за настъпилата смърт на "съдия Станислав Седефчев"; "Скръбна вест 40 дена без съдия Станислав Седефчев", както и "Помен 3 месеца без нашия любим Станислав Седефчев", като на всички тях имало снимка на съдия Станислав Седефчев от СРС.

Същите некролози били заснети и разлепени в близост до сградата на Софийския районен съд, а впоследствие разпространеният видеоклип бил гледан стотици пъти. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 325, ал. 2 във вр. ал. 1 от НК. В хода на разследването са разпитани свидетели, иззети са веществени доказателства и са направени множество експертизи.

Предстои делото срещу М.С. да продължи в съда.

Прокуратурата захвана и новите разлепени некролози на жив съдия в София

Прокуратурата захвана и новите разлепени некролози на жив съдия в София

До момента са извършени множество действия по разследването, уверяват от държавното обвинение