Софийската районна прокуратура е повдигнала обвинение за подпомагане чужденци нелегално да преминат в страната срещу шофьора, който вчера беше хванат да превозва мигранти край входа на София гонка в близост до "Църна маца" след гонка с полицията. Той е сирийски гражданин с инициали Т. Х., съобщиха от държавното обвинение.

Около 10.00 часа на 31 октомври столични пътни полицаи опитали да спрат лек автомобил "Пежо", пътуващ по автомагистрала "Тракия" в посока входа на столицата. Шофьорът обаче не се подчинил на подадения сигнал и бил задържан след последвало преследване. Прокуратурата квалифицира действията му спрямо полицаите като съпротива и неподчинение спрямо орган на властта. От държавното обвинение посочват също, че обвиняемият противозаконно е подпомагал шестима граждани на Мароко да преминават в страната в нарушение на закона, като им осигурил транспорт с лекия автомобил "Пежо".

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 281, ал.2, т.1, т.5 и т.7, вр. ал.1 от НК, за което се предвиждат от 2 до 10 години затвор. Колата е иззета като веществено доказателство.

Сириецът е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор. Предстои да бъде внесено в съда искане да му бъде наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Жена и двама мъже са помагали на хванатите в Добричко бежанци от Газа

Жена и двама мъже са помагали на хванатите в Добричко бежанци от Газа

Каналджиите са изнудвали мигрантите за още пари