Окръжна прокуратура - Видин привлече към наказателна отговорност трима души, занимавали се с лихварство, съобщават от прокуратурата.

През януари 2022 г. е образувано досъдебно производство по становище на Специализираната прокуратура за незаконна дейност, извършвана от организирана престъпна група, създадена с користна цел. След закриването на специализираното правосъдие делото е прието по компетентност от Окръжна прокуратура - Видин.

В хода на разследването са събрани доказателства, че от 2015 г. до настоящия момент структурираното трайно сдружение основно се занимавало с незаконна банкова дейност на територията на област Видин. За събиране на дългове участниците му упражнявали изнудване, принуда, както и други силови методи спрямо техните длъжници.

По делото са проведени разпити на свидетели, извършени са разпознавания, както и други действия по разследването. Установена е съпричастността към дейността на организираната престъпна група на лицата М.Ц. (на 50 години), П.Ц. (на 48 години) и Р.С. (на 37 години). В обитаваните от тях жилища, ползваните дворни места и прилежащите постройки е извършено претърсване и изземване.

Единият от обвиняемите - М.Ц., е привлечен към наказателна отговорност и за изнудване - престъпление по чл. 213а, ал. 2, т. 4, вр. ал. 1 от НК. Събрани са доказателства за това, че той е принудил едно лице да се разпореди с парична сума в размер на 2 000 лева и го заплашил.

С постановление на наблюдаващия прокурор тримата са привлечени в качеството на обвиняеми по водено досъдебно производство и са задържани за срок до 72 часа.

Предстои внасяне в съда на искане за вземане на мерки за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемите.

ГДБОП атакува лихвари във Видин
Обновена

ГДБОП атакува лихвари във Видин

До момента са задържани трима криминално проявени