Окръжната прокуратура в Благоевград повдигна обвинения на германец за отглеждане на костенурки от защитен вид, съобщиха от държавното обвинение.

Обвиняемият Б. пребивава постоянно в България, като през 2016 г. е закупил къща с двор в село Микрево. След като се нанесъл да живее там със семейството си, започнал да намира на различни места костенурки. Носел ги в дома си, започнал да ги отглежда и храни. За целта им изградил в двора две заградени с бетонни тухли пространства, като върху тях имало поставени дъсчени прегради.

Към юли 2018 г. Г.Б. държал и отглеждал общо 19 костенурки от вида шипобедрена костенурка и шипоопашата констенурка. Влечугите са защитени от Закона за биологичното разнообразие и Конвенцията за опазване на европейската дива флора и фауна и природните местообитания - Бернска конвенция.

Изследват популациите на 4 вида влечуги в района на Кресненското дефиле

Изследват популациите на 4 вида влечуги в района на Кресненското дефиле

За тази цел са осигурени 288 хил. лв.

Обвиняемият Б. обяснявал на съседа си, че намирал костенурките ранени и ги спасявал. Мъжът често оставял на съседа си да ги храни когато пътувал за Германия.

През юни миналата година в Регионална инспекция по околна среда в Благоевград е постъпил сигнал за незаконно отглеждане на животински видове - костенурки.

Експерти на институцията извършили проверка място. През оградата на имота забелязали, че в двора се движат голям брой костенурки и веднага уведомили полицията. След оглед животните били иззети.

От назначената експертиза се установява, че всички костенурки са в добро здраве и могат да бъдат пуснати в естествените им среда. 

Предстои делото срещу обвиняемия Б. да продължи в съда.