Окръжна прокуратура-Стара Загора повдигна обвинения на тримата молдовци, взривили банкомат в Стара Загора, съобщиха от прокуратурата.

Тримата обвиняеми са предадени на съд и за това, че на 20 автуст миналата година в Казанлък и на 27 септември в Стара Загора, са взривили и ограбили банкомати, като са повредили и намиращите се в близост помещения. 

Обвиняемите са били приятели. През лятото на 2018 г. пристигнали от Молдова в България, за да потърсят работа. Те наели квартира в Пловдив. Не успели да си намерят работа и поради тази причина решили да откраднат пари, като взривят банкомат.

Взривиха банкомат в Стара Загора
Обновена

Взривиха банкомат в Стара Загора

Огледът на място продължава и в момента

На 20 август миналата година тримата отишли до Казанлък и стигнали до предварително огледан от тях банкомат. Отишли с вещите, необходими за взривяване на устройството. Един от обвиняемите имал за задача да пази другите двама. Около 3,15 часа последвал взрив, след който обвиняемите взели касетка с пари - общо 31 190 лева. От силата на взрива били нанесени щети на магазина за парфюмерия и козметика, на който бил монтиран банкомата. АТМ устройството било напълно унищожено и не можело да се поправи. След това се прибрали в Пловдив и си разделили парите.

По същата схема на 27 септември миналата година тримата обвиняеми взривили и банкомат в Стара Загора, монтиран на магазин, като го унищожили напълно и взели касетка с пари - общо 58 690 лева. Част от парите обменили в различна валута - евро и английски лири.

Постоянен арест за молдовците, обрали банкомат в Стара Загора

Постоянен арест за молдовците, обрали банкомат в Стара Загора

Задигната сума от банкомата е възстановена почти напълно

Малко по-късно автомобилът, в който пътували тримата, бил спрян в района на мост "Скобелева майка" в Пловдив.

При проверката са намерени торбички с банкноти с номинал по 10 лева, както и друга валута - евро и английски лири.

По делото са разпитани свидетели, изготвени множество експертизи, и са приобщени веществени доказателства.

Обвиняемите А.Х., Д.К. и В.М. са с взета мярка за неотклонение "задържане под стража".

Между 30 и 50 000 лв задигнали от банкомата в Казанлък

Между 30 и 50 000 лв задигнали от банкомата в Казанлък

Издирват извършителите