Съдия Румяна Ченалова бе отново отстранена от длъжност, стана ясно от днешното заседание на Висшия съдебен съвет, предаде Правен свят. На днешното заседание главният прокурор Сотир Цацаров внесе предложението за нейното отстраняване заради привличането й като обвиняема за длъжностно и документно престъпление по чл. 230, ал. 1 от Закона за съдебната власт. ВСС единодушно го одобри. Ченалова бе поканена да се яви днес и макар да бе забелязана с близост до сградата на ВСС, тя не се появи на обсъжането.

Припомняме, все още не е изтекъл шестмесечния срок, за който Румяна Ченалова бе отстранена от длъжност като съдия заради водено срещу нея дисциплинарно производство. Главният прокурор каза, че срещу съдийката има още две досъдебни производства, по които все още не е привлечена като обвиняема.

На 22 януари съветът отстрани Ченалова за 6 месеца заради образуваното срещу нея дисциплинарно производство за забавено произнасяне по около 50 дела. Само по едно от тях няма решение близо година, за това, че е демонстрирала предубеденост в становището си по казуса "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт. Мотивите им бяха и за забавяне администрирането на жалбите по делото за фалита на двете дружества, дъщерни на френска компания.

Към това производство бе присъединено друго срещу Ченалова - за действие или бездействие, което неоправдано забавя производството; действие или бездействие, което накърнява престижа на съдебната власт; неизпълнение на други служебни задължения. По неофициална информация става дума за това, че не се е произнесла по искане на адвокати на обвиняемите по делото "САПАРД" от преди четири години за отмяна на наложени две обезпечителни мерки.

Ден след като стана ясно, че военния прокурор Адалберт Кръстев е предоставил подправено медицинско, той бе отстранен от длъжност. И това предложение бе на главния прокурор Цацаров. Въпреки че лекарска комисия е издала експертно решение за 92% неработоспособност Кръстев, е представил пред Камарата за частните съдебни изпълнители документ, че е здрав. Прокурорът искал да се яви на конкурса за ЧСИ.

След гласуването на двете предложения, Юлия Ковачева обясни, че докато в случая с Ченалова става дума за обвинения, свързани с работата й като съдия, в този на Адалберт Кръстев не е така и ВСС може да дебатира дали искането за отстраняване е основателно. Но от друга страна пък кадровиците не са запознати с постановлението за привличането му като обвиняем и заради това тя е гласувала "въздържал се".