Кметът на Благоевград Костадин Паскалев свиква в 17.00 часа Общинския кризисен център, за да бъдат обсъдени мерките за по-бързото потушаване на големия горски пожар под връх "Аризманица" в Националния парк „Рила".

Той е поискал от министъра на извънредните ситуации Емел Етем спешно насочване на вертолети с резервоари за гасене на огъня във високата част на планината, тъй като до мястото на пожара не може да достигне противопожарна техника.

Не се оправдаха очакванията на пожарникарите вятъра да снеми посоката си, а и прогнозите не предвещават дъжд, което усложнява обстановката и окончателното потушаване на пожара.

25-тонен специализиран булдозер вече е достигнал подножието на върха и с негова помощ се правят просеки, за да се предотврати разрастването на огъня на югозапад, където се намира и Благоевград.

Междувременно 218 пожарникари, мобилизирани полицаи, служители на МИС, горски работници и доброволци вече гасят пожара. Той е обхванал общо 1300 дка площ.

Пожарът е на около 30 км от Благоевград, уточнява Петър Самарджиев, директор на териториалната дирекцията на МИС.

По думите му горят около 300 дка иглолистни гори и над 1000 дка широколистна гора и храсти.
В момента огънят е ограничен от всички страни и не се разраства, но е възможно вятърът да разшири периметъра му.
Екипите на МИС  работят с резачки и правят просеки, но теренът е стръмен и трудно достъпен.

Към 19.00 часа гасачески групи обхванаха пожара от всички страни. Към момента няма опасност за резерват "Парангалица", водохранилище "Белмекен" и вилите в района.

Пострадал е полицай от РУ-Благоевград, настанен е във болница със скъсани коленни връзки.

Обстановката в местността "Аризманица" - Марков камък остава тежка и напрегната. Продължават усилията на огнеборците и служителите на Министерство на околната среда и водите, Държавната агенция по горите, Гражданска защита и местното население да се борят с огнената стихия.

Към 18.00 часа огънят се простира на площ 1100-1200 дка. Горят предимно сухи треви, торф и иглолистна гора. Пожарът все още не е локализиран напълно, но вече е обхванат от всички страни. Огнеборците са успели да направят просеки по всички флангове.

Въпреки това все още съществува опасност от разрастване на пожара. Причината е изключително тежкия терен и променливия вятър (5-8 метра в секунда). Силният вятър непрекъснато "припалва" тлеещите дънери по периферията на пожара.

На място има 220 човека - 110 полицаи и пожарникари, 50 служители на МОСВ /РИОСВ - Благоевград, "Басейнова дирекция", Национален парк "Рила"/, 10 служители на Държавна агенция по горите, 40 души местно население и шест служители на Гражданска защита.

Кметът на Благоевград Костадин Паскалев е издал заповед за създаване на оперативен щаб, който да ръководи силите и средства, съсредоточени в местността "Аризманица". Най-много сили и средства (150 души и три пожарни автомобила) са разположени по западния фланг в посока гр. Благоевград.

В гасаческите дейности вече се включиха и 35 военнослужещи от поделение 26400 и 25-тонна верижна машина. Създадена е организация към пожарникарите утре да се присъединят и 20 жандармеристи, 30 гранични полицаи, 30 служители на Гражданска защита и 4 АРС.

 Осигурено е вечерно дежурство от огнеборци и служители на Национален парк "Рила", както и охрана на вилната зона в района.