Ние сме изключително загрижени от днешното съдебно решение. За наше най-голямо съжаление, съдът в Триполи не взе предвид многобройните доказателства за невинността на българските медицински сестри.
Това се казва в позиция на Министерството на външните работи на Република България по повод произнесените смъртни присъди срещу българските медицински сестри в Либиям предаде БТА.

Не можем да приемем съдебно решение пренебрегващо съвсем ясните факти, потвърдени и от най-новите изследвания на водещи световни експерти, които отхвърлят всякаква връзка между работата на българските медици и СПИН-епидемията в детската болница в Бенгази.

Тази присъда очевидно връща назад усилията за разрешаване на този мъчителен случай, заявяват от МВнР.

През последните години българският народ и международната общност проявиха голямо съчувствие и солидарност към съдбата на заразените деца и техните семейства.

Ние направихме и ще продължим да правим всичко възможно за намирането на начини и средства за облекчаване на тяхното страдание и за предотвратяване на подобни трагедии в бъдеще. Благодарни сме за съпричастността на много народи и правителства към тези усилия, се казва в позицията на МВнР.

Същевременно, ние твърдо сме убедени, че всякаква връзка между тази трагедия и работата на българските медици и палестинския доктор е абсолютно неоснователна и подвежда либийския народ и засегнатите семейства, заявяват от външно министерство.

Протакането на това съдебно дело вече осма година е достатъчно силен аргумент, който налага да се ангажират либийските институции и ръководството на страната.
Ние призоваваме решително либийските власти, в т.ч. съдебната система да не отлагат повече окончателното разрешаване на този случай и да разрешат на българските медици и палестинския лекар да се завърнат в родните си страни. След осем години в либийски затвор те заслужават справедливост, честно и бързо съдебно производство, се казва в позицията.

Ние уверяваме нашите сънародници и палестинския лекар, че българското правителство и занапред няма да пести усилия в борба за тяхното право на справедливост и за приключване на този мъчителен случай.

Благодарим на нашите партньори, на международната общност, медицинските и научни среди, правозащитните организации и други неправителствени организации, както и на световните медии, затова, че застанаха до нас в подкрепа на нашата кауза. Призоваваме ги още по- активно да продължат тази подкрепа до завръщането на българските сестри и палестинския лекар, заявява МВнР.