Правителството в оставка одобри предложение да бъде отправено искане до Конституционния съд за тълкуване на чл. 42, ал. 1 от Конституцията, който забраняна на лишените от свобода и хората под запрещение да упражняват вот при провеждане на избори за народни представители, президент и местна власт.

Поводът за искането, подготвено от Министерството на правосъдието, са три решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Става въпрос за делата "Кулински и Събев срещу България", "Димов и 13 други срещу България" и "Анатолий Маринов срещу България" (№26081/17). По тези дела съдът е установил нарушение на разпоредбата на чл. 3 от Протокол № 1 към Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. Той задължава страните, подписали Конвенцията, да провеждат свободни избори с тайно гласуване за "законодателното тяло".

От правителствената информационна служба обясняват, че необходимостта от задължително тълкуване на чл. 42, ал. 1 от Конституцията произтича от задължението на държавата да изпълнява окончателните решения по същество на ЕСПЧ, по всяко дело, по което е страна.

Пред почти празна зала Рашков дава отчети за полицейското насилие

Пред почти празна зала Рашков дава отчети за полицейското насилие

Около час вътрешният министър отговаря на въпроси на ДПС

По делата - "Кулински и Събев" и "Димов и 13 други", жалбоподателите повдигат оплакване поради невъзможността им да упражнят активно избирателно право в изборите за Народно събрание и изборите за членове на Европейския парламент, провеждани в периода 2009 г. - 2019 г., поради ефективното изтърпяване на наказание "лишаване от свобода".

По делото "Анатолий Маринов срещу България" е повдигнато оплакване от лице, поставено под ограничено запрещение, да упражни активното си избирателно право.