Министърът на правосъдието Иван Демерджиев представи пред Висшия съдебен съвет документи по три случая, свързани с дейността на бившия кмет на Пловдив Иван Тотев, съобщава bTV.

Става въпрос за разследвания, разгледани от четирима специализирани прокурори.

Съгласно документите на правосъдния министър разследванията са прекратени по едно и също време, а са започнали по различно време. Те са били свързани с градския транспорт в Пловдив, зоопарка и почистването на гробищния парк.

"На 22 март 2021 г. четирима прокурори от Специализираната прокуратура едновременно решават да прекратят две досъдебни производства. За мен това е странно. На 20 април се прекратява още едно. Така, на практика Тотев е амнистиран и влиза в изборите за 45-ото НС. Третирайки тази информация на база на изявлението на главния прокурор Иван Гешев - той беше подал защита по отношение искането на проф. Стоилов за отстраняването му,  в тази защита се намира статия "Гешев и справедливостта". В нея е описано, че той е нов център на политическата власт и моето питане е тези три прекратявания свързани ли са с тази му функция", обясни министърът.

Вчера ВСС е изпратил писмо до Демерджиев с искане да представи документите и по случая "Осемте джуджета". Писмото обаче все още не е стигнало до него. Той увери, че веднага щом това се случи, ще предостави всички данни по случая.

Малко по-късно стана ясно, че и зам.-кметът на Пловдив арх. Невена Балчева напуска поста си.