Фирмите, които обслужват линиите на градския транспорт в Пловдив, са пред фалит, съобщава Нова телевизия. Те работят на загуба и нямат пари за гориво.

По тази причина предстои превозвачите да се срещнат с областния управител, за да поискат помощ от държавата. В противен случай до дни градът ще остане без автобуси.

Един от собствениците на транспортна фирма - Веселин Дошков, прогнозира, че хроничното недофинансиране на превозите от общината ще доведе до финансов колапс. Задължение на общината е да направи баланс между реалните разходи на превозвачите и социалните услуги, които предоставяме, посочи той и обясни, че в момента разходите са с около 50 стотинки по-високи от приходите.

Кметът на Пловдив обеща солени глоби за неработещ климатик в градския транспорт

Кметът на Пловдив обеща солени глоби за неработещ климатик в градския транспорт

Санкционират неизрядните превозвачи с до 300 лева

По данни на местните превозвачи дълговете към доставчиците на гориво надхвърлят 2 млн. лева. Отпуснатите от общината 7 млн. лв. за обществения градски транспорт не са били достатъчни, тъй като за последните обществени поръчки превозвачите са закупили чисто нови автобуси.

Превозвачите посочиха и че много от шофьорите напускат заради тежката работа и ниските заплати.

Припомняме, това не е първият подобен случай, в който община може да остане без градски транспорт. През 2015 г. перничани останаха без тролейбуси заради 164 000 лева дълг към фирмата превозвач.