Близо 20 млн. лв. ще вложи Министерството на здравеопазването в организацията на система за популационен скрининг на няколко видове ракови заболявания.

Парите са получени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" за изпълнението на проект „Спри и се прегледай". Договирет бяха подписани днес, съобщават от министреството.

От тям обясняват, че скринингът ще е насочен към населението в активна трудовоспособна възраст и хората от отдалечените райони. Те ще бъдат преглеждани за рак на маточната шийка и колоректален рак.

Това ще става в Национален скринингов център и 13 регионални центрове, базирани в диспансерите за онкологични заболявания и окръжните болници. Пациентите, които ще бъдат преглеждани, ще се избират по специална методика по медицински показания.

Освен прегледи на населението, програмата включва и създаването на скринингов регистър. С помощта на тази система лицата, подлежащи на преглед, ще бъдат уведомявани за това кога е прегледа и какви са резултатите от него.
Действителният скрининг ще започне през август-септември.

Проектът има за цел да увеличи основния дял на ранно диагностицираните случаи на заболели от рак. Очакванията на МЗ са да бъдат повишени и познанията на населението за идентифициране на рисковите фактори за появата на онкологични заболявания.