Главният редактор на електронното издание "Портал Европа" Огнян Бояджиев е бил нападнат и пребит в дома си.

Инцидентът стана в събота вечерта, около 23 часа. Двама мъже позвънили на един от апартаментите. Когато 34-годишният собственик им отворил, те го нападнали, били го и му нанесли порезни рани.
Нападателите му отнели лични вещи и дебитни карти, след което го заключили в дома му и избягали.

Сигнал в полицията бил подаден от съседи, които съобщили, че чуват викове за помощ.

За да влезе полицията в дома на ограбения, се наложило да бъдат извикани пожарникари, за да разбият входната врата на апартамента.

34-годишният Бояджиев е откаран във ВМА с кръвозагуба от нараняванията. Състоянието му вече е стабилно. Няма опасност за живота на Огнян Бояджиев, след като са му били направени две операции.

Доц. Николай Петров съобщи, цитиран от БНР:  Той е в състояние на контактност, адекватност, не бих казал, че има някакви тревожни симптоми към момента. По тази причина, след като се консултирахме и с други специалисти, решихме да го изведем в една нормална стая, в една нормална клиника. Те са първично замърсени рани и се очакват инфекции. Имаме грижата да ги лекуваме добре и се надявам да се справим.

От повече от 3 години Огнян Бояджиев е главен редактор на Портал Европа, най-голямото електронно издание за европейска интерграция под егидата на Европейския институт.

Преди това е бил главен редактор на българската редакция на Радио франс интернасионал, работил е като журналист в Би Ти Ви, където е първият водещ на предаването „Тази сутрин", както и в Българското национално радио, автор на предаването "Закуска на тревата".

Това е второто жестоко нападение над журналист в България в рамките на една година, след като главният редактор на сайта Frognews Огнян Стефанов бе пребит - отново от неизвестни нападатели - на 22-ри септември миналата година.

Правоохранителните органи бързо да си свършат работата за нападението срещу Огнян Бояджиев и да не остава чувството за безнаказаност. За това призова директорът на Европейския институт Юлияна Николова, която е работодател на пострадалия главен редактор на сайта „Портал Европа".

Според Николова заради подозренията, че става дума за чисто криминално нападение, може да се очаква, че пред разследването няма да има пречки, както в случая с журналиста Огнян Стефанов.

„Така както ни беше казано, че бързо са реагирали при подадения сигнал, така разчитаме и бързо да доведат разследването на този сигнал докрай", коментира Николова.

„Не бихме искали по никакъв начин нито да им се бъркаме, нито да оказваме натиск, но просто като граждани очакваме да има резултат, да има наказания, и да не остава чувството, че някой може да нахълта в дома ти и да прави каквото си иска. Не само защото журналист е нападнат, а гражданин", заяви Николова.

По първоначална информация няма данни извършеното в събота нападение над журналиста да е свързано с работата му, съобщиха от СДВР.
До сега са били извършени предварителни разговори с пострадалия като той също е заявил пред разследващите, че не вярва работата му да е довела до посегателството срещу него.