Истината за смъртта на Тодор от Враца ще стане ясна окончателно днес.

Дясната ръка на главния прокурор – заместникът му Борислав Сарафов, обяви, че в момента петимата съдебни медици пишат заключението си. Ако то бъде оформено днес, до вечерта ще е в ръцете на съответните органи. Най-късно експертизата за причината за смъртта на момчето ще бъде ясна в понеделник.
Без преувеличаване тази експертиза ще реши обвинението и делото, убеден е Сарафов.

Припомняме, че след сбиване между Тодор и други двама мъже и разменени удари, се стигна до трагичния край на 18-годишния младеж. Случаят разбуни духовете във Враца, а хората се разделиха на два лагера – част от тях искат възмездие за Тодор, а другите са убедени, че именно той е започнал разпрата, тъй като е изскочил от колата си въоръжен с бокс.

Ако експертизата установи причинно-следствена връзка между получените от Тодор удари и причината за смъртта, то двамата задържани братя ще бъдат съдени за убийство, иначе – за деяние по хулигански подбуди, обясни Сарафов. Той обаче обеща, че този случай няма да остане скрит зад следствена тайна, като медицинското заключение ще бъде оповестено публично и подробно.

Сарафов обяви и че вчера е бил във Враца, след като главният прокурор го командировал там. Стана ясно, че местният прокурор Веселин Вътов си прави отвод, за да няма съмнения в работата му.

Припомняме, че журналистически разследвания извадиха наяве факта, че синът на разследвания кмет на Галиче Ценко Чоков е свидетел по дело срещу сина на Вътов. Това по никакъв начин не влияело на работата на Вътов, смятал самият той, но все пак отстъпвал.

Разбирам, че Чоков е неприемлив за обществото човек. Ние обаче ще свършим работата си безпристрастно, като проверяваме вършени ли са от него престъпления, обеща Сарафов.