Специализираната прокуратура (СП) е внесла в Специализирания наказателен съд (СпНС) обвинителен акт срещу четири лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на престъпления срещу данъчната система. Това съобщиха от пресцентъра на Специализирана прокуратура.

Организираната престъпна група е действала на територията на гр. София и гр. Николаево, област Стара Загора. Според събраните до момента доказателства обвиняемите са ощетили държавата с над 900 000 лв. чрез спестяване на ДДС.

По данни на прокуратурата подсъдимите осъществявали търговска дейност в страната с горива (газ, петрол и петролни продукти) чрез контролирано от тях дружество, офшорна собственост. Горивата пристигали като вътрешнообщностни доставки от държави в ЕС. По този начин получателят е освободен от данък добавена стойност.

Пуснаха за обсъждане закриването на спецсъдилищата

Пуснаха за обсъждане закриването на спецсъдилищата

Структурните и организационни промени по отношение на звената на специализираното наказателно правосъдие имат за цел да гарантират конституционния принцип за независимост на съдебната власт

Участниците в престъпната групата започнали да внасят горива от името на създадени и контролирани от тях фирми фантоми, с цел бърза печалба. Кухите дружества симулирали документално продажби към реалния получател. Това дало възможност на реалния получател на горивата да приспада данъчен кредит по издадените фактури. За да се прикрие измамната схема, горивата и петролните продукти, били влагани по документи в данъчен склад, собственост на дружеството реален получател.

Очаква се в най-кратки срокове Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Спецпрокуратурата работи по ОПГ за златни паспорти

Спецпрокуратурата работи по ОПГ за златни паспорти

Производството е на много ранен етап