Специализираната прокуратура е образувала производство вчера по сигнал на депутата от ДПС Хамид Хамид. За намерението да подаде сигнал депутатът информира още миналата седмица в Народното събрание. В сигнала се иска да се проверят всички случаи един по един за период от няколко години.

Досъдебно производство е образувано според факта на извършено престъпление, а не според извършителя, тъй като все още сме в много ранен етап. Въпреки това говорителят на спецпрокуратурата уточни, че се работи за Организирана престъпна група създадена с користна цел.

Сформиран е екип от двама прокурори и петима следователи при Следствен отдел на Специализираната прокуратура, тъй като делото се отличава с фактическа и правна сложност. Случаят касае интересите на Република България относно членство в Шенгенското пространство и премахване на визите за български граждани за Съединените американски щати.

Христо Кръстев не се ангажира с точен брой случаи, по които се работи и ще се работи, както и за брой случаи за натурализация, които в момента са в процедура.

Доколкото случаят засяга интересите на всеки един български гражданин, Специализирана прокуратура ще информира периодично обществото за резултата от разследването.

Прокуратура на Република България ще уведоми за разследването Европейската комисия и Европейския парламент

Припомняме, че още вчера прокуратурата обяви, че ще разследва т.нар. "Златни паспорти". Христо Кръстев повтори информацията от прессъобщението на прокуратурата до медиите без да даде нова информация.

ДПС иска и главният прокурор да провери на "златните паспорти"

ДПС иска и главният прокурор да провери на "златните паспорти"

Хамид Хаид получил документи в пощенската си кутия и Прокопиев бил отново замесен