Върховната административна прокуратура е започнала проверка на т.нар. златни паспорти. Проверката е по сигнал, подаден от депутат от ДПС.

В сигнала се твърди, че процедурите, свързани с издаването, са прилагани спрямо лица от Китай и Русия.

Допълнителни действия са възложени на ДАНС, правосъдното министерство, Агенцията за инвестиции и дирекция "Миграция". Четирите институции трябва да проверят всеки един от случаите, описани в сигнала. Припомняме, че в ДАНС внесоха отделен сигнал и настояха в отделен сигнал за проверка на всеки един случай.

МП предлага да се отмени инвестиционното гражданство

МП предлага да се отмени инвестиционното гражданство

Обуславя се от липсата на реални инвестиции в родната икономика

Ако бъдат установени нарушения, от прокуратурата ще уведомят президента, който има право да отмени натурализацията на българско гражданство. При открити престъпления ще бъде уведомена и съответната компетентна прокуратура.

На основание чл.145, ал.1, т.1 oт ЗСВ, ВАП изиска информация по този случай от 4 институции - Министерство на правосъдието, Министерство на икономиката, Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). 

Министерство на правосъдието трябва да предостави информация за всеки един от случаите за периода 2015-2021 година, при които е издаден указ на Президента на Република България за придобиване на българско гражданство по тази натурализация.

Другата информация, която ВАП иска от МП, е по колко от подадените заявления процедурата не е приключила, както и какви действия са предприети за законосъобразното провеждане на процедурите.

От Българската агенция по инвестиции ВАП иска доклад за извършените инвестиции за същия период - от 2015 до 2021 г., въз основа на какви документи, доказателства за налични реални инвестиции, както и извършвана ли е ежегодна проверка за тях  през целия период до получаване на гражданството. БАИ трябва да отговори и кои от лицата, поискали придобиване на българско гражданство по този ред, са изпращали информация за поддържане на инвестицията и кои не, както и легализирани ли са всички документите за извършени инвестиции и извършвани ли са проверки.

От ДАНС Върховната прокуратура иска да се отчете упражняван ли е контрол във връзка с поддържане на инвестициите и другите изисквания на съответните нормативни актове по отношение на всеки от случаите на подадените заявления за придобиване на българско гражданство.

Министерство на икономиката трябва да отговори  на ВАП упражняван ли е последващ контрол за всеки случаи на придобиване на българско гражданство по натурализация в сочения период.

Колко чужденци са получили "златни паспорти" в България?

Колко чужденци са получили "златни паспорти" в България?

Ще прекрати ли 46-ият парламент порочната практика?

В препоръчителен доклад на Европейския парламент до Съвета на ЕС, Европейската комисия и върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи Жозеп Борел преди месец се настоя за пореден път България и Малта да се откажат от режимите за предоставяне на гражданство и т.нар. златни паспорти. Проблеми с тех има и Кипър.

Още през 2019 г. правителството на ГЕРБ предложи промяна в режима на даване на гражданство срещу инвестиции. В началото на тази година МП също заяви, че режимът ще бъде отменен. От ДПС предложиха отделен законопроект, а и включиха предложенията си в идеите за промяна на Конституцията.