Над 120 китайски и руски граждани, част от които - съпричастни към специалните служби, по съмнителен начин са получили или са в процес на получаване на т.нар. "златни паспорти" - българско гражданство срещу инвестиция, надвишаваща 1 милион лева.

Това сигнализира на брифинг в кулоарите на Народното събрание депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Сигналът за нарушенията е бил получен от Хамид в пощенската му кутия в парламента, като от ДПС не уточниха кой е подателят му. Сигналът обаче вече се намира в прокуратурата.

ДПС атакува златните паспорти със законопроект

ДПС атакува златните паспорти със законопроект

ЕК подготвя такова законодателство до 2025 г.

Схемата била следната: "Над 120 лица, основно китайци, част от които работят за китайските специални служби, както и руски граждани, са получили разрешения за пребиваване, като са използвали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка от един на друг. И само на база фотокопие от тези извлечения са получавали право на пребиваване в периода 2015-2021 г.", обясни Хамид Хамид. Впечатление правил и фактът, че всички въпросни лица използвали сумата от 1 милион и 1 лев, за да подадат документите си.

За да се получи право на пребиваване, да се започне процедура по придобиване на българско гражданство и в някои от конкретните случаи - да се получи български паспорт, следва да бъде издаден сертификат за инвестиционни намерения от Българската агенция по инвестиции, чиито изпълнителен директор във въпросния период 2015-2021 г. е Стамен Янев.

Именно тук от ДПС съзират странни обвързаности със сегашната власт и по-конкретно - с министър-председателя Кирил Петков.

ДПС иска ДАНС с проверка да сложи точка на спекулациите "златни паспорти"

ДПС иска ДАНС с проверка да сложи точка на спекулациите "златни паспорти"

А и ако има нарушения, да се търсят отговорните лица

"Всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев. Оказва се, че г-н Янев е "вечната Амбър" в Агенцията за чуждестранни инвестиции. Въпреки че е заемал тази длъжност при управлението на ГЕРБ, същият отново е назначен и от един служебен министър на икономиката. Да ви кажа ли кой? Цар Киро (така председателят на ДПС кръсти Петков на брифинг в четвъртък - бел.ред.). Същия бе награден и с поста председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (отново по времето на първия служебен кабинет - бел.ред.)", каза Хамид.

Депутатът от ДПС попита: има ли Янев близки отношения с Петков и днес и дали е бил от "свитата на Цар Киро". И още - "дали има връзка това, че е издал инвестиционния сертификат на Цар Киро в индустриална зона "Божурище", въз основа на който е купил земя, която е продал доста бързо след това", попита народният представител, който се съмнява също така, че "далаверата със златните паспорти" се прикривала от управляващите.

Това ли е борбата с корупцията, пита ДПС.

ДАНС проверява 47 "златни паспорта"

ДАНС проверява 47 "златни паспорта"

Установени са 5 случая със сериозни нарушения

ДПС не пожелаха да кажат кой е подал въпросния сигнал. "Всеки цар си има и палач", сподели опасенията си представителят на Движението за права и свободи. И се закани - същите данни ще бъдат представени и е Европейския парламент. "Ще покажем какво се крие под кухите фрази за борба с корупцията", подчерта Хамид.

Припомняме, че от ДПС атакуваха т.нар. "златни паспорти" чрез законодателна инициатива, като поискаха и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да извърши цялостна и задълбочена проверка на процедурата за получаване на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции. Проверки от страна на ДАНС не закъсняха, като при тях бяха открити редица нарушения.

ДПС представи и свой проект за промени в Конституцията, в който е включен този въпрос, като са засегнати също въвеждането на фигурата на разследващ прокурор за главния прокурор, на индивидуална конституционна жалба, двойното гражданство, правото на гласуване и др.

ДПС обиколи стаите на всички ПГ с идеите си за промяна на Конституцията

ДПС обиколи стаите на всички ПГ с идеите си за промяна на Конституцията

След като гласува против временната комисия и не излъчи свои депутати

По-късно премиерът Петков направи блиц коментар по въпроса, излизайки от Народното събрание, бързайки за Благоевград, където заедно с президента Радев ще почетат паметта на Гоце Делчев.

"Едно от нещата, които обещах при последното ми посещение в Европейската комисия, е за тези златни паспорти и краят им абсолютно категорично ще дойде в най-късо време. Това беше един от големите проблеми и за Шенген, и за отпадането на визовия режим със САЩ", каза министър-председателят.

Въпреки че бе попитан многократно какво е мнението му за шефа на Агенцията по инвестиции Стамен Янев и в какви отношения е с него, какъвто въпрос косвено му зададоха и от ДПС, Петков не коментира личността на Янев.

Но увери - "Това, което аз ви гарантирам, е, че тези златни паспорти ще изчезнат. И всеки, който е замесен с тези златни паспорти и ние успеем да го хванем, ще бъде изправен пред цялата строгост на закона."

"Вършим тази работа, която вършим, с една единствена цел - да изчистим всички тези порочни практики и да изчистим тази корупция. Аз съм сигурен, че около тези златни паспорти има корупция и се надявам, че разследващите органи ще навлязат в голям детайл в това.", заяви премиерът.