Депутатите от ПГ на ДПС смятат, че трябва да се ускори отпадането визите за гражданите на Европейския съюз, респективно и за България. За това от ДПС ще внесат законопроект, с който се забранява издаването на така наречените златни паспорти.

На трибуна в Народното събрание Хамид Хамид обясни, че законопроектът ще бъде внесен още в първите дни на следващата година в деловодството на Народното събрание, като вносители ще бъдат Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Със законопроекта изцяло ще бъде премахната възможността за издаване на златни паспорти. "Делян Пеевски несправедливо беше замесен в такива твърдения, че е участвал в схеми при издаване на такива паспорти. Ние опровергахме категорично и с факти, че няма такива данни за негово участие и ние ще изискаме документация за всеки един паспорт при какви основания е издаден и това за всеки конкретен златен паспорт, издаден от България. Там също ще отрием интересни неща", очаква Хамид Хамид.

БСК "за" електронна трудова книжка, но иска по-ясен законопроект

БСК "за" електронна трудова книжка, но иска по-ясен законопроект

Камарата настоява за експертен дебат

Йордан Цонев посочи, че в доклада на Европейската комисия се споменава, че има три пречки за отпадането на визите за България, Румъния и Кипър - издаването на така наречените златни паспорти, измамите при тяхното издаване и корупцията на общински и държавни служители.

ЕК подготвя такова законодателство до 2025 г. за забрана на такъв вид златни паспорти, защото това нарушава сигурността на Европейския съюз. Само за сравнение - годишно 20 млрд. евро са инвестициите, които се правят за европейско гражданство в Испания, Поругалия и Гърция. България не е някакъв изолиран остров и за това от ДПС искат забрана за издаването на златните паспорти.