ДПС представи проекта си за промени в Конституцията днес поотделно на всички партии, като ги посети лично в парламентарните им стаи. Лидерът Мустафа Карадайъ посочи на брифинг в парламента.

Проведени са срещи с представители на всички парламентарни групи. Среща не е имало само с "Демократична България", но проектът е предаден от секретаря на ДПС и на тях. На база на всички срещи ДПС предлага да се направи проект за промени на Конституцията по начин, по който да не се засяга ВНС и да остане само в полето на обикновено Народно събрание.

Карадайъ обясни, че в проекта на ДПС са взети предвид мненията на експерти, делата и мотивите в решенията на Е на правата на човека, становищата на Венецианската комисия, докладите и препоръките на ЕК. Сред тях е и бившият съдия Пламен Киров и неговият екип, както и други бивши конституционни съдии. От екипа на главния прокурор не са участвали.

ДПС представи идеите си за промяна в Конституцията първо в Брюксел

ДПС представи идеите си за промяна в Конституцията първо в Брюксел

Ще търсят подкрепа и в България

Карадайъ коментира и приетата днес нова временна комисия за промени в Конституцията, поискана от ДБ. Предлагат комисия за водене на разговори, какво ще прави тази комисия - сега се направи комисия без предмет, всеки да си пише домашното трябва, да излиза с идеи, да сяда на масата с всички останали равнопоставено, поиска лидерът на ДПС.

Политици визират промяна на персона за съдебна реформа, а не реформа, каза още той. Има смесване на властите в държавата, премиерът пред медиите е обявил, че събира информация, че води разследвания, щял да арестува, критикува новата власт ДПС.

Сред идеите са: представители на ВАС, ВКС, главният прокурор да не участват във висшите съвети на съдиите и прокурорите, които ще се състоят от 13 души, като ще се избират с мнозинство от 2/3; мястото и функциите на ВСС да остане така, както е досега в Конституцията. Урежда се въпросът с индивидуалната конституционна жалба, като резултат от срещите, проведени в Брюксел от ЕП и ЕК, както и членовете на КС да се избират с мнозинство от 2/3. Темата за двойното гражданство също е заложена в конституционните промени на ДПС - да отпадне изискването за ограничение. Като Карадайъ подчерта, че темата била повдигната от скандала около премиера Кирил Петков.

Опитваме се и искаме да се затвърди въпросът с правото на глас и избора на българския глас да стане неотменимо право, то е гарантирано, но има техники за отнемане, посочи той.

Разгледан и преразгледан е въпросът с правомощията на главния прокурор, надзорът за законност се прехвърля на по-горни инстанции, не главният прокурор да осъществява тази дейност, в неговото поле остават само методическите показания за уеднаквяване на практиката на различните съдилища и процедури.

Парламентарна комисия ще променя Конституцията

Парламентарна комисия ще променя Конституцията

От ГЕРБ, ДПС и Възраждане не излъчиха свои представители