Народното събрание създаде временна комисия за промени в Конституцията.

За създаването й гласуваха 134 депутати (ПП, БСП, ИТН и ДБ), а 39 бяха против. След гласуването обаче от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" не предложиха свои представители за членове и така се оттеглиха от дебата. 

По време на дебата в пленарна зала, който продължи два часа, само от "Възраждане" се обявиха предварително против тази комисия с основен мотив, че темата не е в дневния ред на обществото. От ГЕРБ подкрепиха идеята и дори изказаха задоволство, макар и иронично, от готовността за диалог с тях. От ДПС, които само преди два дни излязоха със свои предложения за промяна в Конституцията, но ги представиха в Брюксел, пък смятат, че създаването на временна комисия само ще отложи решаването на проблеми.

Дебатът за Конституцията в НС започна от проксита на олигарси и ангели

Дебатът за Конституцията в НС започна от проксита на олигарси и ангели

ГЕРБ ще подкрепят създаването на временна комисия

Комисията е от 14 народни представители, на паритетен принцип и ще работи шест месеца.

Временната комисия за промени в Конституцията, предложена от ДБ и гласувана днес в парламента, ще има кворум - по двама от четирите групи на управляващото мнозинство - 8 члена от общо 14. Въпросът възникна, след като ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" отказаха да излъчат свои представители.

Проектът за промени в Конституцията, който ще бъде обсъждан в тази комисия, ще мине през граждански организации, представители на професионалните организации, академичните среди. Комисията ще работи и ще обсъди различни идеи, категоричен бе пред news.bg депутатът от ДБ Атанас Славов, който е един от членовете. Резултатът от работата на комисията ще е законопроект, който ще бъде внесен и се предвижда да се създаде комисия за обсъждане на законопроекта, уточни той.

Славов обаче подчерта, че "отказът да се участва в този диалог не води до нищо положително за цялостния процес". Отказвайки да участва в този процес - опозицията се делегитимира като конструктивен участник в този диалог, категоричен е той.

В състава на комисията влизат Стою Стоев и Рена Стефанова от ПП. БСП номинира Филип Попов и Явор Божанков, от ИТН Ива Митева и Андрей Михайлов. ДБ излъчиха Атанас Славов, а председател стана Христо Иванов.