ДПС ще сезира главния прокурор Иван Гешев за нарушение при издаване на златни паспорти и документи, свързани с тях. Това обяви на трибунка в парламента депутатът от партията Хамид Хамид.

Той каза, че е получил документи по пощенската си кутия и ще сезира главния прокурор за всички случаи, както и че ДПС ще искат проверка за всеки отделен случай. "Това, което виждаме в документите е страшно - появяват се страшни китайци и руснаци, искаме да разбере", добави Хамид.

Припомняме, ДПС вече внесоха в ДАНС сигнал, с който поискаха да бъде направена детайлна проверка, също така включват и въпроса сред предложенията си за промяна на Конституцията.

По думите му, "златните паспорти" в България са причина да сме следени както от Брюксел, така и да не отпадат визите за страната ни за САЩ.

Хамид обясни, че вчера на Комисията по правни въпроси предложението на ДПС за промени в Закона за българското гражданство са били отхвърлени, а е бил подкрепен проект, внесен от МС, който преписва техния законопроект.

"С голямо съжаление искаме да заявим, че законовите промени, с които искахме пълна проверка на всички случаи за проверка на българско гражданство, бяха отхвърлени. Това води до извода, че някой го е страх от тази проверка и иска да прикрива някого. Вместо това имаше изказвания, че Министерство на правосъдието ще възлага проверки, но избирателно. Там, където някой се е изцапал, ще бъде прикрит", посочи Хамид.

Темата беше отворена със списъка "Магнитски", имаме най-голям интерес в конкретния случай да бъде променен законът, но ни учудва вниманието на управляващите да проверят всички факти и да не се окаже, че именно Прокопиев е замесен със златните паспорти, добави депутатът от ДПС.

Хамид Хамид обясни, че по данни от действието на правната норма от 2013 г досега 103 лица са получили златни паспорти, знаят и каква е тяхната народност. Правомощието стига до там да се изискват документи, да се иска пълна проверка, защото партньорите в Брюксел очакват точно това, заключи той.