Пернишката окръжна прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу В.Т. и С.И. (майка и дъщеря) за умъртвяване на новородено дете, съобщиха от прокуратурата. Припомняме, случаят е от 2017 година, като двете обвиняеми бяха първоначално задържани, а след това освободено под домашен арест.

Майката с инициали В.Т. е на 46 години, а дъщеря й - С.И. е 21-годишна. Двете живеят заедно в Перник заедно с бабата и вуйчото на младата жена, който е с психично заболяване.

Труп на новородено бебе открит в Перник

Труп на новородено бебе открит в Перник

Тялото на детенцето било открито в междублоково пространство

В края на 2016 г. обвиняемата С.И. разбрала, че е бременна, но заедно с майка си, решили да умъртвят бебето след раждането му, уплашени от реакцията на бабата. Девет месеца младата жена не е потърсила медицинска помощ и е криела белезите на бременността си.

В обвинителния акт се посочва, че бабата забелязала, внучката й е наедряла, но тъй като тя рядко излизала от вкъщи и нямала приятели, не допуснала, че причината за това е бременност. Дори на поставени въпроси под формата на шега и двете обвиняеми категорично отричали.

Пускат от ареста майка и дъщеря, обвинени в убийство на бебе в Перник

Пускат от ареста майка и дъщеря, обвинени в убийство на бебе в Перник

Внесените в тази връзка протести от Прокуратурата в Перник се разглеждат от Софийския апелативен съд

Бебето е родено на 13 август 2017 г. вечерта, докато и четиримата, обитаващи жилището, били у дома. Бременната жена родила момченце в едно от санитарните помещения, където останала около двадесет минути. След раждането тя повикала майка си. Показала й новороденото, което мърдало, с думите "махни го, изхвърли го". Майка й го взела, поставила бебето в пластмасова кофа и почистила следите от раждането в тоалетната.

Родилката излязла на терасата, огледала навън и като се уверила, че няма хора, казала на майка си да изхвърли детето. Именно майката изхвърлила детето, заедно с плацентата и кърпичките, с които почистила следите.

Новороденото паднало от терасата на седмия жилищен етаж в затревена площ на междублоковото пространство. По-късно двете жени легнали да спят.

Останалите обитатели - бабата и вуйчото, не разбрали какво се е случило, а самите майка и дъщеря не разговаряли за това. 

Задържаха майката на откритото в Перник мъртво бебе

Задържаха майката на откритото в Перник мъртво бебе

Тя е 20-годишна от Перник

Трупът на бебето е забелязан от съседна около 19:45 ч., която видяла две едри кучета да душат на мястото, но предположила, че е кукла. Съпругът й проверил и се обадил на спешния телефон 112.

Съдебните медици установили, че детето е живяло около пет-десет минути. Родено е зряло и жизнеспособно. Смъртта му е настъпила бързо. С ДНК експертиза е установено, че С.И. е биологичната майка на новороденото дете.