Предлагаме пациентът да има правото и да откаже лечение.

Tова заяви д-р Стойчо Кацаров, цитиран от health.bg, член на Управителния съвет на Центъра за защита правата в здравеопазването.

В предлаганите промени на Закона за здравето се предвижда чл. 90 да урежда отказа от лечение. Според него, пациентът има право на отказ от лечение, ако това няма да застраши живота и здравето на други лица.

Освен това пациентът може да откаже прилагането на всякакво лечение, чието отсъствие би довело до трайно увреждане на неговото здраве. В такъв случай той ще трябва да представи официално в писмен вид отказа си.

Ако пациентът не е в състояние да стори това, то отказът от лечение става в присъствието на двама свидетели.

Пациентът има право да откаже животоспасяващо или животоподдържащо лечение в случаите, когато заболяването му се развива така, че води до смърт в кратки срокове.

За това е необходимо да се произнесе комисия от трима лекари, след което в срок от три дни пациентът отново писмено трябва да потвърди отказа си от лечение.

Частично или пълно недееспособен пациент не може да се откаже от лечение, ако за това няма нотариално заверено предварително съгласие за отказ, допълни д-р Кацаров.