Митничарите на Капитан Андреево предотвратиха незаконен внос на 63 старинни монети и апликации, съобщават от Агенция "Митници".

Те се натъкнали на културно-историческите ценности при проверка на лек автомобил с българска регистрация. Колата влизала от Турция.

Пред митничарите шофьорът и спътникът му заявили, че нямат нищо за деклариране. В двата джоба на якето на пътника в колата, митническите служители открили найлонови пакетчета с 54 монети от сребрист метал, две монети от жълт метал и 7 метални фигурки.

Специалист от Пловдивския исторически музей ги определил като културни ценности от различни периоди. Двете монети от жълт метал са златни. Едната е датирана XII век и на нея е образът на византийския император Йоан II Комнин. Другата монета е датирана V - VII век.

Откритите 10 сребърни монети са изключително ценни. Те са от различни номинали и емисии от векове преди Христа.

Нумизматичната колекция съдържала и 19 сребърни билонови римски монети, както и 25 монети малки номинали от антични емисии от сребро и бронз.

От Агенция "Митници" допълват, че в откритата колекция с голяма културно-историческа стойност се отличават 6 бронзови апликации на животни и божества, както и една бронзова антична фибула със сферичен елемент.

Монетите и апликациите са задържани, а на нарушителя е съставен акт по Закона за митниците.