Две писма са постъпили във Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи "Правен свят". Едното е от петък и е подписано от 365 съдии и служители от Софийския районен съд (СРС). В него те настояват колегията да не гласува оставката на ръководството на съда.

Приеха оставката на шефа на СРС Методи Лалов в съдийската колегия на ВСС
Обновена

Приеха оставката на шефа на СРС Методи Лалов в съдийската колегия на ВСС

Шефът на ВКС Лозан Панов бил против, от ВСС анализират дейността на СРС

Второто писмо е от понеделник и е подписано от 12 председатели на районни съдилища в страната, в което се прави анализ на тяхната натовареност и ефективността на работата в тези органи. Става дума за ръководителите на районните съдилища в Пловдив, Плевен, Габрово, Перник, Враца, Благоевград, Царево, Средец, Бургас, Пазарджик, Стара Загора и Варна.

Въпреки призивите Софийският районен съд да не бъде противопоставян на останалите районни съдилища в страната, някои членове на Висшия съдебен съвет и съдии направиха точно това, коментират от правното издание.

Ръководството на Софийския районен съд хвърли оставка

Ръководството на Софийския районен съд хвърли оставка

Първи направи това председателят на съда Методи Лалов преди няколко дни

Писмото с анализ на натовареността на районните съдилища бе докладвано от председателя на ВКС Лозан Панов в началото на заседанието, а другото - в подкрепа на ръководството на СРС, бе внесено за запознаване като допълнителна точка за днес от Калин Калпакчиев.

Възнагражденията на съдиите в СРС да са съобразени с натовареността им, предлагат от ВСС

Възнагражденията на съдиите в СРС да са съобразени с натовареността им, предлагат от ВСС

Председателят на Софийски районен съд да анализира администрацията

При докладването му съдия Калпакчиев заяви: "Основното искане в това писмо, което е подписано от 365 съдии и служители от СРС, които представляват мнозинство от състава на съда, е да не се приема оставката на ръководството на СРС. Изразяват подробно съображения защо правят това искане, какво е положението, какво е извършено, какво е започнато и как те виждат решаването на проблемите. Без да всяваме раздор между съдиите от различните районни съдилища от страната, да го разгледаме и да вземем безпристрастно решение".

Галя Георгиева заяви, че не подкрепя обсъждането на писмото от СРС." Имаме ли депозирани заявления от ръководството, че си оттеглят оставките? По повод оставката на колегата, който е председател на съда, ние се произнесохме. Имаме ли заявление за оттегляне? Не смятам, че може да говори за противопоставяне на съдиите", заяви Георгиева.

Докладват съдиите от СРС, ако закъснеят за заседание

Докладват съдиите от СРС, ако закъснеят за заседание

В предишна заповед председателят съветва за прилично облекло

Според нея броят на решените от 12 районни съдилища дела надвишава броят на делата, решени в Софийския районен съд. Тя мотивира възражението си да бъде разгледано писмото на съдии от СРС с липсата на заявление за оттегляне на подадените оставки от ръководителите на СРС. "Не става въпрос за противопоставяне, а за обективност и принципност", смята Георгиева.

25 съдии от СРС подкрепиха колегите си, искащи оставките на шефовете на СГС

25 съдии от СРС подкрепиха колегите си, искащи оставките на шефовете на СГС

Проблемът в СГС е вследствие на бездействието на ВСС

Соня Найденова, Галина Карагьозова и Калин Калпакчиев отвърнаха, че не са възразявали да се разгледат и двете писма, те са предложени за запознаване и би било редно и двете да бъдат включени в дневния ред. ВСС трябва да следи динамиката и няма пречка и двете неща да бъдат обсъдени, обобщи Галина Карагьозова. Така единодушно съдийската колегия на ВСС включи и двете становища като последна точка в днешния дневен ред.

В писмото си 365 съдии и служители от СРС призовават колегията да не политизира проблемите на съда, а да ги отчете обективно и безпристрастно. Настояват отново за промяна на Класификатора на длъжностите в администрацията с цел по-справедливо заплащане за свръхнатоварената администрация, да се отчете спецификата на работата на СРС, да се отпуснат допълнителни щатни бройки и да не се приемат оставките на ръководството.

"Административен гигант като Софийския районен съд с близо 600 съдебни служители и над 180 магистрати, с 31 държавни съдебни изпълнители и 21 съдии по вписванията, е немислимо да се управлява без категоричен подход за спазване на трудовата дисциплина и ясни правила за етика и работа, които съдия Методи Лалов и заместник-председателите вече поставиха като еталон за работа в СРС", се казва в писмото на съдии и служители от съда.

"В актовете от проверки на Инспектората на ВСС многократно са давани анализи, че СРС е най-големият съд в страната по състав и обем на дейността си. Защо новият Класификатор на длъжностите в съдебната система не се базира именно на натовареността и на броя обработвани дела от магистратите и съдебните служители", пишат от СРС, но тяхното мнение не се споделя от председателите на 12-те районни съдилища. В писмото си те сравняват натовареността си с тази на СРС, както и съотношението служител/съдия в СРС и в 12-те съдилища.