Идеите за въвеждане на лимити за заплащаните от НЗОК лекарства ще доведат до увеличено в пъти доплащане за пациентите, страдащи от тежки форми на заболяванията.

Това заявиха от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

От там разясниха, че подобен подход - определяне на лимит за всяко заболяване, до който касата да заплаща лекарства, съществува в малко европейски държави. Според тях той е демонстрирал сериозни негативни страни, поради което се отрича от експертите.

Всяко заболяване може да протече леко и без усложнения за едни пациенти, а за други да настъпи под тежка форма, с опасност за инвалидизация и дори за смърт, категорични са от асоциацията.

Лекарите трябва да могат да изберат най-подходящото лекарствено лечение за всеки пациент, допълват от там.

От организацията дадоха пример с диабета - при леките форми на протичане заболяването може да се лекува с медикамент за 3 лв., докато при тежките форми, за да се предотврати инвалидизация, слепота, хемодиализа, има нужда от многократно по-скъпо лечение.

Определянето на лимит например от 20 лв. за тази диагноза ще принуди пациентите, страдащи от тежките форми на заболяването, да доплащат в пъти повече, отколкото доплащат досега и при невъзможност да го направят, ще ги обрече на тежки увреждания и смърт, посочват още те.

Хоспитализациите на пациентите с усложнения ще се увеличат, което автоматично ще повиши разходите на болничната система.

От своя страна, пациентите, които страдат от леките форми на заболяването, ще упражняват натиск върху лекуващите лекари да им предписват лекарства на стойност, близка до определения от НЗОК лимит, без това да е необходимо, тъй като се създава усещането, че тези пари „им се полагат".

Статистиката в малкото европейски държави, където подобна мярка съществува, показва точно такива тенденции, допълват производителите.

Мярката не представлява стимул за изписване на генерични лекарствени продукти, тъй като не става въпрос за избор между сходни лекарства на различни производители - и сега НЗОК заплаща до стойността на най-евтиното от тях.

Търси се вместването в една сума на различни лекарства с различни съставки, които съответно имат много различен терапевтичен ефект върху пациентите и не са взаимозаменяеми, обясняват те.

От асоциацията отбелязват още, че НЗОК и до момента няма информационна система, която да позволи прецизни изчисления относно разходите на касата за лекарства, поради което методите за определяне на лимити за отделните заболявания могат да бъдат само корупционни.