Съдия Нели Куцкова смята, че прекият избор за професионалната квота във ВСС е бил първа успешна стъпка в реформата, заяви тя пред  bTV. "Колегите, които се явиха на изборите за професионална квота, писаха концепции, обикаляха страната, срещата се с колеги, отговаряха на неудобни въпроси, минаха през едно много тежки изслушване", заяви съдия Куцкова.

Според нея процедурата е била успешна въпреки опасенията за манипулиран вот в полза на определени кандидати, близки до властови кръгове.

От Съюза на съдиите в България поискаха да има еднакъв подход към новите членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) - както към членовете на професионалната квота, така и към тези, които ще бъдат избрани от парламента. Целта е да се разсеят всякакви съмнения, че партиите са издигнали своите номинации непрозрачно. В отговор магистратите бяха упрекнати, че се месят в работата на парламента и че всъщност собствената им процедура не е била достатъчно публична.

"Въпросът е двете квоти да бъдат избрани еднакво прозрачно и еднакво професионално. Кой и защо е посочил хората от парламентарната квота, кой ще гарантира за моралните им качества? Досега ние виждаме само едни формални обосновки - "отговаря на изискванията на закона", но как отговаря", коментира Куцкова.

Партиите са излъчили своите номинации по най-високите критерии за прозрачност, които са установени в закона, подчерта председателят на правната комисия в 44-ия парламент Данаил Кирилов от ГЕРБ.

"С любопитство гледах състезанието в професионалната квота, но никой от политиците не посмя да се намеси. Ние ценим всички професионални организации в съдебната система, нека не остава съмнение, че някой сега се опитва да се намеси в нашия избор", подчерта той.

Кирилов заяви, че не квалифицират начина, по който се представят кандидатите на професионалната квота, не са искали списъци. "Колко публично беше онова състезание в професионалната квота - аз също имам съмнения за състезанието там. Като са разделени, моля да не се мешат", каза Кирилов.

Той допълни, че с Българския институт за правни инициативи (част от чийто екип беше бившият правосъден министър Христо Иванов - б.р.) обсъждат предварително изслушване на кандидатите: "Опитваме да угодим на всички искания, няма да кажа "капризи", по отношение на публичността", допълни председателят на правната комисия.

Той обясни, че предлагат антикорупционен орган "5 в 1". Мотивът за новия орган е, че в момента поне 5 структури трябва да се борят с корупцията. "При единен антикорупционен орган ще има по-високи резултати. Ще се преодолее тази фрагментарност - в няколко закона няколко органа имат различни правомощия по отношение на корупция, конфликт на интереси и незаконно придобито имущество", заяви той.

Според Данаил Кирилов новата структура не трябва да е под ничия "шапка" и изборът на ръководството й трябва да се диверсифицира между различните власти.