Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) е допълнила свое решение по протокол № 22 от 19 юни 2023 г., като прекратява производството по преназначаването на бившия обвинител №1 Иван Гешев на длъжността "прокурор" във Върховна касационна прокуратура (ВКП).

Решението може да се обжалва по реда на глава десета, раздел IV от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), съобщиха от ВСС.

На 19 юни 2023 г. Прокурорската колегия е приела за сведение заявление с Вх. № ВСС 8470/19.06.2023 г. от Иван Гешев, с което той обявява, че не желае да бъде преназначен като прокурор във ВКП, въпреки първоначалното му желание от 15 юни 2023 г.

Гешев регистрира политическия си проект

Гешев регистрира политическия си проект

С гражданско движение "Справедливост за България" ще бори неправдата

Днес колегията е отложила за следващо свое заседание разглеждането на предложението на Комисията по атестирането и конкурсите за спиране на процедурата за назначаване на длъжност "прокурор" във Върховна касационна прокуратура на Даниела Талева - съдия в Софийски градски съд, до приключване на конституционно дело № 10/2023 г. в Конституционния съд.

Талева е определена по реда на чл. 112, ал. 6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), да изпълнява функциите на прокурор за разследване на престъпления, извършени от заместник на главния прокурор.

Сред аргументите за отлагането е важността на решението и необходимостта от задълбочен дебат с участието на всички членове на Прокурорската колегия, а към момента двама от тях са в отпуск. Като допълнителен мотив са посочени законовите изисквания за обикновено и квалифицирано мнозинство за спиране на процедурата или за назначаване на съдия Талева на длъжност "прокурор" във ВКП.

КС ще разгледа питането на Гешев дали са противоконституционни промените в НПК и ЗСВ

КС ще разгледа питането на Гешев дали са противоконституционни промените в НПК и ЗСВ

Решението на Конституционния съд е взето единодушно