Болниците в Разград, Видин, Пазарджик и Перник получиха 4 милиона лева за нови компютърни томографи. Това са средства, спестени от здравното министерство. Досега болниците са разполагали с апаратура втора ръка.

Това стана ясно на многолюден брифинг в Министерски съвет. Във видимо добро настроение премиерът Борисов разчупи официалния тон на пресконференцията, която се превърна в приятелски диалог между него и присъстващите шефове на болници.

Тази година е особено успешна за видинската болница Такава инвестиция досега не е правена", заяви директорът на болницата доктор Цветан Василев.

Премиерът Борисов пък подчерта, че правителството е ремонтирало и важна пътна артерия - Видин-Арчар. Много важен път, само дупки беше, припомни той.

Нашата болница изцяло промени вида си, перничани могат да се гордеят с това, което се случи през 2011, смята шефката на болницата в Перник доктор Церовска.

Болницата в Разград освен нова апаратура пък ще реализира проекти за енергийна ефективност, ще бъдат реновирани 4 отделения.

И като стана въпрос за Разград, Бойко Борисов си спомни открития хубав път, по думите му, близо до града.

Вчера какъв хубав път ви открихме, похвали се той на шефа на болницата в Разград. Пред медиите премиерът сподели искрените се впечатления от откриването на пътя.

Най-силно го впечатлила могила край пътя, осеяна с кръстове. Мислех, че е селско гробище, изтъкна премиерът. Оказало се, че близките на загинали на пътя са поставили кръстове в тяхна памет. Откакто е направено кръстовището, няма нито един убит, похвали се Борисов и се чукна по главата за късмет.

На 51 години съм и за пръв път вярвам, че на Коледа стават чудеса, каза от своя страна доктор Кацарски от болницата в Пазарджик.

Но Борисов бе най-доволен от една констатация - „Това са болници, където кметовете са на БСП и един независим", подчерта той.

Здравеопазването е като състезание, ако се състезаваш във Формула 1, ти трябва ферари, ако участваш в рали, ти трябва джип, посочи и шефът на ВМА Стоян Тонев.

Тази година таблото на ВМА, което отчита жертвите на пътя, показва с 311 души по-малко починали при катастрофа в сравнение с миналата година. Това е изключителен успех за МВР и на медиите, върна Борисов разговора отново на пътя.

Стана ясно още, че след намесата на премиера, военният министър Аню Ангелов е разпоредил част от военновременните запаси на ВМА да се подарят на други нуждаещи се болници. Стоян Тонев обясни, че ВМА разполага със 140 000 носилки, голяма част от които стоят по складовете. Затова и част от тях ще бъдат раздадени.

Тонев и Борисов потвърдиха, че ведомствените болници ще минат под шапката на ВМА. ВМА в момента е натрупала дълг от 79 милиона лева, но има план през 2012 да изплати поне 64 милиона лева.

Здравният министър пък се отчете за средствата инвестирани в различни лечебни заведения. Той подчерта, че няма да се закриват малки болници.