Защо хората извършват престъпления? Дали криминалното деяние е продиктувано от стремеж за бързо забогатяване или човек се чувства по силен и властен след извършването на престъпление?

На тези въпроси са се опитвали да отговорят мислителите още от времето на Ренесанса. Те определят престъплението, като израз на свободната воля на човека.

Престъпникът според Чезаре Ломброзо е човек с характерни за далечните ни предци черти с вид на примитивен човек. Конкретни белези са ниско чело, широки челюсти, груби черти, и сплескан нос.

Наследствената теория се появява през 20-те години на XX век и по същество повтаря идеята на ломброзианското направление, но с едно съществено изменение. Докато според Ломброзо наследствено се прехвърля самият престъпен инстинкт, то според представителите на тази теория се прехвърлят предпоставките за изграждането на престъпника.

За такива предпоставки се сочат агресивността, жестокостта и характерната емоционалност.

Хромозомната теория е още едно разклонение на биологическото направление. Според нея, наличието на допълнителна 47-ма Y-хромозома при мъжете, съответно X-хромозома при жените, обуславя наличието на такива криминогенни предпоставки като агресивност, асоциалност и липса на емпатия.

Проведените научни изследвания обаче не показват по-висок процент на престъпници сред хората с хромозомни аномалии от тези с нормален брой хромозоми (23 X и 23 Y).

Друга теория, е тази за расовото предразположение към престъпления. Често се изтъква големия процент цигани в затворите, като доказателство за тази теория.

Кражби

Общо 4404 са домовите кражби в София за 2007 година, съобщиха от Столичната полиция пред news.bg. Разкритите са едва 711, което прави 16%. Грабежите за същата година са 946, като разкритите са 460.

Циганите на война с железницата

От началото на годината досега има 127 случая на замеряне на влакове с камъни, съобщиха от БДЖ пред news.bg. При тях са счупени 152 стъкла. Редовно родните влакове са обстрелвани с павета от групи цигани живеещи близо до жп. линиите. За миналата година е имало 229 случаи на замеряне на влакови композиции.

През април тази година в София на спирка Христо Смирненски близо до гара Подуене бяха счупени пет стъкла на нова мотриса "Дизиро", като само тази щета се оценява на 10 000 евро, посочиха от БДЖ.

За първите 5 месеца на тази година от извършени набези на съоръжения и влакове на БДЖ има щети на стойност от 600 000 лв. Най-често се посяга на калодките на влаковете, които са част от спирачната система на влаковете и това може да доведе до инциденти с композициите, казаха от БДЖ.

Зачестяват и случаите, когато шофьори нарушават Закона за движение по пътищата и пресичат при забранен сигнал жп. прелезите. За миналата година има 24 такива случаи, докато за първите шест месеца на тази са 18.

По света

Светът беше потресен от историята за 10-годишно йеменско момиченце пребито и зверски изнасилено от 30-годишния си „съпруг". Законът в Йемен не може да направи нищо по-въпроса. Положението щеше да е друго, ако „булката" беше от мъжки пол, тогава извергът-съпруг щеше да бъде убит, в момента обаче си е жив и здрав на свобода. В Йемен наказанието за хомосексуални действия е смърт.

В Судан през 1983 г. правителството прави законодателни реформи, които предвиждат жестоки наказания за кражба, пиянство или проституция. Така се възприема практиката да се режат ръцете на крадците.

Глоба и 80 удара с камшик при първа консумация на алкохол и смърт при повторно нарушение ви застрашава, ако посетите Иран. Подобно наказание се налага не само ако се пие алкохол, но дори и неговата покупка. Същото важи и за този, който го е продал.

До преди две години и в Иран пребиваха с камъни за изневяра, в момента над това наказание е наложен мораториум, но в глухите провинции явно още не са чули за това и от началото на годината вече девет прелюбодейци са били убити по този начин.