Престъпна група с участието на адвокат са разкрили от ГДБОП и Спецпрокуратурата, съобщиха от МВР.

Това разказаха Сийка Милева - говорител на главния прокурор Иван Гешев, Димитър Петров - ръководител на Специализираната прокуратура, Николай Димитров - наблюдаващ прокурор и Стоян Темелкиев от Главна дирекция за борба с организираната престъпност. Неутрализирането на групата е станало на 05 март 2020 г. при спецоперация в област Враца. 

Престъпната група се занимавали с различен вид измами - настаняване на възрастни хора в старчески домове, уреждане на дипломи от университети, фалшифициране на документи и други. Четирима от участниците в групата са арестувани.

В групата е участвала действаща адвокатка от Враца, нейната дъщеря, която се е представяла за адвокат, и двама мъже, които са осъждани за различни видове измами.

"Единият участник от групата се преобразявал в различни роли - на студент, директор на старчески дом, преподавател в университет, асистент, прокурор. Участниците в групата казвали на пострадалите лица, че могат да уредят всякакви услуги и съответно искали пари за тези слуги, които никога не извършвали", заяви прокурор Милева.

При претърсванията в апартаментите на участниците в групата са открити множество печати на всякакви институции, нотариуси и университети, празни бланки за дипломи, множество оръжия и боеприпаси, наркотично вещества готови за разпространение самоделно взривно устройство, съдържащо 400 грама тротил с прикачена към него батерия, магнит и механизъм за активация чрез дистанционно управление. Открита е и цифрова фреза, предназначена за производство на монети от един български лев.