Министърът на вътрешните работи Румен Петков съобщи, че намереният през седмицата на плажа в Златните пясъци близо 30 кг кокаин най-вероятно се е откъснал от плавателен съд извън нашата акватория.

Анализът на наркопазара у нас е показал, че кокаинът не е бил предназначен за страната ни.
За случая са информирани партньорски служби в чужбина.

Министър Петков уточни, че цената на намерения кокаин е около 8.5 млн. лева.
Според него в резултат на предприетите мерки и стриктния режим, наложен по границата, вече са регистрира изместване на пазара на наркотиците.

По случая за установените кражби на длъжностни лица в Благоевградско, Румен Петков беше категоричен, че се работи и по версиите дали те не са имали съучастници или покровители на по-високите етажи на властта.

Петков подчерта, че няма ниво, до което не може да се стигне, ако е извършена протектираща дейност - съучастие или съпричастност към престъплението.

По този проблем в понеделник ще се проведе специално съвещание с ръководство на Генералната дирекция на полицията, за да се обсъди изпълнението на досега предприетите мерки и да се набележат по-нататъшни съвместни действия с Главна прокуратура.

Вътрешният министър участва в съвещание по проблемите на престъпността, провеждащо се в заседателната зала на областната администрация в Плевен.

В него участват още заместникът на главния прокурор Христо Манчев, директорът на жандармерията главен комисар Живко Живков, директорът на ОДП - Плевен комисар Бисер Иванов, председателят на Окръжния съд Румен Лазаров, окръжният прокурор на Плевен Марио Василев и други представители на тези ведомства.

В работата на съвещанието е включен анализ за състоянието на престъпността в Плевенска област и набелязване на по-ефективни мерки за борба с различните видове престъпност, както и обсъждане на начини и методи за по-добро взаимодействие и координация между специализираните органи на реда и сигурността, на правораздаването и прокуратурата в Област Плевен.

Съвещанието е от поредицата работни срещи по проблемите на престъпността, които областният управител Цветко Цветков организира в различни общини и населени места.

По-късно през деня министърът на вътрешните работи Румен Петков и областният управител Цветко Цветков ще открият информационен център в сградата на Община Долна Митрополия.