Предотвратиха четири опита за контрабанда на цигари през ГКПП "Капитан Андреево".

Общо 131 140 контрабандни цигари (6557 кутии) са иззети при проверки на четири превозни средства, влизащи в страната от Турция през граничния пункт.

В един от случаите за щателна митническа проверка бил селектиран български камион, чийто турски шофьор представил редовни документи за превозваната групажна стока от Турция за страни от Западна Европа. Физическата проверка била извършена заради констатирани необичайни плътности в превозвания товар. Открити са шест кашона с 76 400 къса цигари (3820 кутии) от различни търговски марки, без български акцизен бандерол.

Контрабандни цигари и два специално изградени тайника пък са установени при проверка на румънски автомобил. Румънският водач и неговата спътница, които пътували от Турция за Румъния, заявили пред митническите служители, че нямат нищо за деклариране. При премахване на мокета в багажното отделение обаче бил открит празен тайник. Последвала проверка на превозното средство с рентгенова апаратура, при която са отбелязани необичайни плътности на тавана, в който бил открит друг тайник с 24 940 къса цигари (1247 кутии).

Общо 29 800 къса цигари (1490 кутии) са открити при други две проверки. 530 кутии били скрити в резервната гума на товарен автомобил, пътуващ от Турция през България за Франция. Останалите 18 400 цигари (920 кутии) били намерени на четири различни места в лек автомобил - във фабричните кухини на багажника, в тавана на купето, в резервната гума и в задната броня. Колата с българска регистрация управлявал българин, пътуващ от Турция за страната ни.

На водачите на превозните средства са съставени актове по Закона за митниците за опит да бъдат превозени акцизни стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи. За установените специално изградени тайници на шофьора на автомобила са съставени и актове за административно нарушение.