Криминалисти от Шумен разкриха и пресякоха незаконна дейност, свързана с културно-исторически ценности, съобщават от пресцентъра на МВР. Работата по случая започнала след получен сигнал за незаконна търговия и притежание на културно-исторически ценности.

Претърсени са частни домове на територията на Шумен, Велики Преслав и Нови пазар. В жилище, прилежащи помещения и гараж, обитавани от 56-годишен шуменец, униформените се натъкнали на 19 римски мраморни и каменни плочи с вдълбани надписи и фигури. Освен тях криминалистите намерили и части от статуи.

Впоследствие е претърсено и жилище в Нови пазар. В дома на 52-годишен мъж полицаите намерили 9000 старинни монети, както и матрици за производство на монети. Старинни метални предмети и около 80 антични монети са открити при претърсване в дома на 32-годишен мъж в село Иваново.

Множество старинни монети и глава - част от статуя са намерени в Шумен, в дома на постоянно пребиваващ в страната чужд гражданин.

На 11 март тримата мъже са задържани. Установява се съпричастността на всеки един от тях към престъпното деяние.

От полицията уточняват, че при първоначално събраните данни е изяснено, че част от културните ценности били предназначени за продажба в различни страни от Европейския съюз. Всички открити ценности и предмети са иззети, назначени са съответните експертизи, разследването продължава под надзор на прокурор от Окръжна прокуратура - Шумен.

Възложени са множество експертизи, които ще отговорят на въпроса дали иззетите предметни са истински, от кога датират. Няма данни за организирана група, информираха от прокуратурата.

Мраморните плочи са с останки от почва и варовикови отлагания, което говори, че в голямата си част са оригинални. По първоначални данни, те са от епохата на римската империя - 1-2 в. от н.е. За експертизите са привлечени външни експерти. Поради факта, че откритите предмети са изключително редки по нашите земи, не можем да уточним мястото на произхода им, заявиха от Регионалния исторически музей в Шумен.