Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов заяви, че към момента не разполага с достоверна информация за частни клубове, магистратско влияние или съмнителни контакти между съдии, криминално проявени лица или лица с тежки репутационни зависимости. Става въпрос за прословутия клуб SS, стопанисван от Мартин Божанов - Нотариуса, срещу когото бе извършено покушение преди десетина дни.

Главният прокурор не провежда нито едно разследване, върховната прокуратурата не е и първоинстанционна прокуратура, каза Сарафов, който не веднъж подчерта, че убеден в професионалните качества на разследващите органи и че те ще достигнат до истината.

Борислав Сарафов няма намерение да поиска от депутата Атанас Атанасов списъка, с който той твърди, че разполага. Това не би било сериозно, а и самите списъци биха могли да бъдат използвани за манипулация. Сарафов добави и че е доста опасно циркулирането на списъци в публичното пространство за магистрати, ходили в клуба SS. Опасно е в подобни списъци да попаднат невинни хора и това да стане лов на вещици, каза и.ф. главен прокурор. Той ще изпрати към прокурорската и съдийската колегия на ВСС само проверено разследване, установено в досъдебното производство.

Запитан защо претърсванията и изземванията на доказателства от клуба SS са извършени седмица след убийството на Нотариуса, Сарафов обясни, че ритъмът на разследването и действията, които са извършени, са от компетентността на магистратите, които работят по делото. "Този ритъм не следва да бъде докладван на съдийската колегия на ВСС. Дори и да зная нямаше да ви кажа, но не знам", заяви Сарафов, като два пъти повтори, че такива въпроси не са от компетенциите на СК на ВСС.

Спрямо 150 магистрати са използвани СРС-та от 2017 г.

Спрямо 150 магистрати са използвани СРС-та от 2017 г.

Извършвани са и обиски

Ревизията на дела и преписки в СРП, разпоредена от Борислав Сарафов, не се обвързва по никакъв начин за разследването и досъдебното производство, но ако бъдат установени практики и бъдат проверени със средствата и способите на НПК, докладът на ревизията ще бъде изпратен в Софийския градски съд, за да може да бъде проверена и преценена от тях, обясни Сарафов по време на изслушването си в съдийска колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Сарафов обеща доклада от ревизията да бъде предоставен и на ПК на ВСС, а защо не и на Съдийската колегия.

Служебната проверка на прокурорските актове в СРС касае съответните откази и прекратяване на сигнали срещу Божанов. Той напомни, че още миналата година е изискал колко са забавените дела в прокуратурата и какви са причините затова. Всяко забавено разследване е лошо проведено разследване, посочи Сарафов, който е направил необходимото, за да може да активизира магистратите да работят бързо, качествено и да се опитат да избегнат причините по забавяне на дела.

Сарафов настоя за създаване на звено или бюро за съдебните експертизи към Министерство на правосъдието, за да се преодолее най-големия проблем според него, а именно - бавното правосъдие.

Бойко Станкушев, АКФ: Мартин Божанов е бил бит преди куршума

Бойко Станкушев, АКФ: Мартин Божанов е бил бит преди куршума

Трябва да се разпитат ръководители на специализирани звена