България ще приеме около 1 000 български затворници, които изтърпяват наказание в чужди затвори.

Това заяви ген. Петър Василев, директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието, цитиран от БНР.

Така той опроверга появилата се в някои медии информация, че страната ни ще приеме 6000 затворници-български граждани от страните на Европейския съюз. По думите на Василев това е въпрос, който трябва да бъде много добре анализиран и обсъден.

Попитан дали предстои изграждането на нов затвор, той отговори: Моето убеждение, е че е крайно време да строим нов затвор.

Относно различните твърдения, че в българските затвори има епидемия от СПИН, Василев съобщи, че в момента ХИВ позитивните затворници в цялата страна са 21. В софийския затвор те са 9.

По думите на Василев в тази насока се работи усилено. Той изтъкна, че България е единствената страна от ЕС, в която повече от 80 години не е изграждан нов затвор. Шефът на затворите допълни, че има няколко причини, заради които е необходимо да бъде построено ново място за изтърпяване на присъдите.

Първата от тях е, че в момента затворите у нас са пренаселени.
Василев обясни, че това създава проблеми от всякакво естество.

Като друг фактор той посочи, че от юни у нас е в сила нов закон за изтърпяване на наказанията.

Според него полагащата се като минимум площ за един затворник трябва да е 4 квадратни метра. Той подчерта, че в страните от ЕС изискваният минимум е 6 кв. метра.

Ние отчитаме реалните възможности, с които разполагаме, затова сме определи площ от 4 кв., посочи Василев.

За да бъде законът приложен, е необходимо страната ни да разполага с44 000 кв. м. нова жилищна площ в местата за лишаване от свобода. Тя трябва да бъде изградена в рамките на три години, отбеляза той.

Като трети фактор Василев изтъкна именно очакваното приемане в български затвори на български граждани, излежаващи присъди в страни от ЕС, за което също ще се наложи повече площ.