Агенция "Митници" се похвали с приходи от над 10 милиарда лева за изминалата година. Отчетът за работата през 2021 г. беше направен от директора Павел Тонев.

"Първата ни задача беше да изпълним фискалните задачи, които ни бяха поставени. За първи път Агенция "Митници" постигна приходи на годишна база над 10 милиарда лева", каза Тонев.

От Агенцията уточняват, че това е най-големият ръст от 2008 година до момента.

Най-доходоносни се оказват месеците август и септември, като и в двата от Агенция "Митници" отчитат приходи на 1 млрд. лева.

Годишният отчет показва, че най-голям е ръстът при митата - изпълнението е 38%, ръстът на ДДС от внос е в размер на 30%. При приходите от акцизи пък преизпълнението е малко над 215 милиона лева.

Задържаните наркотични вещества през 2021 г. са три пъти повече от тези през 2020 г. Задържаният хероин е близо 5 пъти повече спрямо задържаните количества през 2020 г.

"Много добри резултати постигнахме по отношение на синтетичните наркотици - близо 50 пъти повече спрямо 2020 г.", заяви Тонев.

Ръст има и в задържаната валута през изминалата година. Броят й е по-голям от общо задържаната валута за предходните 5 години назад взети заедно.

Митниците отчитат над 1 млрд. приходи през август

Митниците отчитат над 1 млрд. приходи през август

Очаква се положителната тенденция да се запази и през септември