С осъдителна присъда приключва наказателно производство срещу Б. Иванов, обвинен от Окръжна прокуратура - Монтана за неправомерно получаване на евросредства.

След одобряване на вида и размера на земеделските площи, Държавен фонд "Земеделие" отпуснал на Б. Иванов парични средства за подпомогане на земеделски производител. Общата стойност на получените от него средства възлиза на 14 379,55 лв.

Делото е протекло по реда на съкратено съдебно следствие - със самопризнание на подсъдимия, поради което наказателната отговорност е смекчена - една година и четири месеца "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок. Уважен е гражданският иск на Държавен фонд "Земеделие" в размера на щетата.

Подсъдимият Б. Иванов е регистриран като земеделски производител. В това качество, на 31 май 2014 г. той се явил в Общинска служба по земеделие - Монтана в Чипровци и депозирал пред служителя заявление за подпомагане за кампания 2014 г.

Ведно със заявлението той попълнил таблица на използваните парцели, в която описал земеделските земи, които обработвал и за които поискал финансово подпомагане чрез средства от европейски фондове.

Иванов декларирал обработване на земеделски имот с площ от 17,06 ха, находящ се в землището на с. Горна Лука, общ. Чипровци, който бил общинска собственост. В графа "основание за ползване" той посочил "договор за наем".

Към датата на депозиране на заявлението за подпомогане заявеният имот бил частна общинска собственост и за посочения период на стопанска година 2013-2014 г. Община Чипровци не е сключвала договор за предоставянето на имота за ползване и обработка. Следователно съществуването на правно основание, каквото посочил Иванов, представлявало неверни сведения, тъй като не съответствали на обективната истина.

Целта на подсъдимия била по този начин да получи срества от фондове, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени от ЕС на българската държава.

В предходни години същият имот бил отдаден от Община Чипровци на В.Й. за ползване под наем, който заплащал на уговорената цена. През стопанската 2013-2014 г., за която Иванов поискал субсидиране, В.Й. и неговата съпруга имали наблюдение, че същият имот не се обработвал от никого. Те подали сигнал на "горещ телефон" до ДФ "Земеделие". Междувременно Иванов посетил съпругата на В.Й. и опитал да я уговори да не подава жалба, като дори й предложил парична сума, за да не сигнализира, която тя отказала.

При извършената проверка длъжностни лица при ДФЗ констатирали липсата на правно основание и сигнализирали ОП-Монтана за неправомерно получените средства.