Няма нито един осъден в България за пиратство, стана ясно по време на конференцията в хотел „Радисън".

Шефът на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев заяви, че наглостта на кибер престъпниците стига до там, че те ежемесечно придобиват печалби от реклама на техните сайтове.

Той даде пример с торент сайтовете Arena и Zamunda, Явор Колев обясни, че различни фирми си плащат легално с цел тяхна интелектуална собственост да не бъде качвана на някои от тези сайтове. Колев заяви, че например „Тандем филмс", за да бъде защитена от торент сайтовете качва рекламен банер на Arenabg.com, с което си заплаща спокойствието.

„Използваме най-различни подходи. Arena и Zamunda са в топ листите на пиратските сайтове в световен мащаб", обяви още Явор Колев. По думите, му разпространението на пиратски копия се прави с цел печалба с конкретни измерения. Той обяви, че вече има изпратени доклади в прокуратурата по тези случаи.

Уорлик си призна, че също е пиратствал в нета
                            Още...

Колев обясни, че в много подобни случаи става дума за изнудване - „Тандем филмс" са си плащали, а в същото време се жалват, че са изнудвани. „Необяснимо е обаче защо обществото няма непримиримост към тези два пиратски сайта.

Тези хора, които печелят пари от пиратство, дават средставата за скъпо платени адвокати, които да ги защитават пред съда", обяви още Колев.
По думите му, ако тези хора са били осъдени, в момента нямаше да се стигне до там тази тяхна наглост да продължава.

В България интернет тъговията придобива много уродливи форми, защото се продават масово фалшиви стоки. Много малко са тези сайтове, които продават качествени стоки", обяви още Явор Колев.

Той посочи, че през януари е задържан собственикът на сайт, който продавал фалшива виагра, анаболи и други медикаменти. Въпреки, че това е било своеобразно предупредждение, собственикът на сайта е продължил с разпространението на нелегалните продукти заради бавното ни и мудно съдопроизводство.

Отново го хванахме през септември. Тогава беше организирал работата си на едно по-тайно място в столичен квартал. Иззехме отново същите компютри и в момента той е свалил наглото предлагане на продукти от сайта си, но ако му се обадите по телефона, ще ви предложи същите неща", обясни Явор Колев.

Той посочи, че в интернет сайтовете може да се намерят маратонки „Адидас" по 15 лв., маркови и скъпи парфюми, които са на Коледна промоция и купувачът може да си поръча 5 „маркови" парфюма с отстъпка.

Ще убием интернет търговията преди да се е родила. В началото на годината успяхме много мощно да натиснем такива нелегални платформи, първо ги предупредихме, те продължиха, досъдебните производства обаче се бавят", коментира шефът на „Компютърни престъпления" в ГДБОП.
По думите му, този тип търговия се разраства, тъй като няма сериозен отпор от правоохранителните органи и съдебната власт.