Черен дроб и сърце са успешно трансплантирани в две столични болници през последната нощ.

Това съобщи доцент Вилиян Платиканов - консултант по трансплантология в Министерството на здравеопазването, цитирана от БиТиВи.

Той допълни, че донор за двата органа е станала 48-годишна жена, която в сряда е получила мозъчен кръвоизлив във Варна.

Почти денонощие по-късно уреждането на експлантацията на органите вече е било възможно, пояни Платиканов. За това време е бил организиран и самолетният превоз на органите.

Екипи от София са пътували до Варна, за да вземат органите на починалата жена. В момента се прави бъбречна трансплантация с органи от същия донор, съобщи още лекарят.

Черният дроб е трансплантиран на 45-годишен мъж с крайна степен на цироза, който повече от година е бил в листата на чакащите за трансплантация. Оперираният вече е контактен и адекватен.

Сърцето е трансплантирано на 56-годишен мъж, като операцията е направена почти в границите на възможното. Това е третата трансплантация на сърце за тази година в България.

Вилиян Платиканов посочи, че броят на сърдечните трансплантации е малък, тъй като до момента е имало само трима донори.

Все още има случаи, когато близките не са съгласни органите на починалите им роднини да се трансплантират на други хора. Често близките се притесняват от мнението на околните. Около 40 са хората, които чакат за трансплантация на сърце, 850 чакат за трансплантация на бъбреци, а 50 са чакащите за нов черен дроб.

Средно около 35-40% от чакащите умират всяка година, без да им се направи трансплантация, поради липса на подходящ донор.