В края на миналата седмица прокуратурата внесе в съда обвинението срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Aceнa Cтoимeнoвa, след като срещу нея бе започнато разследване в началото на епидемията и извънредното положение.

В началото на април Асена Стоименова беше обвинена от прокуратурата за всяване на паника сред населението на база две свои интервюта, в които алармира за евентуален недостиг на лекарства. Софийски районен съд отмени паричната гаранция в размер на 20 000 лева на шефа на Българския фармацевтичен съюз. 

С обвинението, внесено в съда, прокуратурата се отказва да търси наказателна отговорност и иска тя да бъде глобена за всяване на паника. Както тя самата каза в студиото на БиТиВи - обвинението е като за подаващите фалшиви сигнали за бомби на телефон 112. 

В ЕП дават пример с делото срещу проф. Асена Стоименова

В ЕП дават пример с делото срещу проф. Асена Стоименова

Като прекаляване с мерки срещу дезинформация

Стоименова обясни, че тогава, през април месец, са си позволили проактивно да изискват разрешаването на бъдещи проблеми като недостиг на лекарства и да бъдат направени проверки по аптеките, макар и да са поискали административна милост - да се правят проверки, но без 10 души да нахлуват в аптеките и така да се нарушава обслужването на граждани.

Тя посочи, че самата прокуратурата е разполагала с информация за възможен недостиг на лекарства и това е видно дори по официално писмо от Изпълнителната агенция на лекарствата до министъра на здравеопазването, както и в позиция на самия министър.

"Надявам се на обективността на българския съд и на това съдебният състав да се ориентира в т.нар доказателства, както и да признае официалната информация от институциите. Те потвърдиха и за конкретен недостиг на лекарствени продукти", изтъкна Асена Стоименова.

"По ирония на съдбата, някъде около 2 седмици, след като бях обвинена - никой не е дал показания, че е разтревожен от това, че се коментира нормално явление като недостиг на лекарства. Второ - няма фалшива новина, защото и институциите и прокуратурата е знаела, че има недостиг", подчерта тя.

Повдигнаха обвинения на шефа на Българския фармацевтичен съюз

Повдигнаха обвинения на шефа на Българския фармацевтичен съюз

Заради твърдения за очаквана липса на лекарства

По думите и недостигът на лекарства е нещо нормално, като в един момент има даден продукт, а в друг го няма.