Делото срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, която бе обвинена за всяване на паника с предупреждението си, че някои лекарства може да бъдат изчерпани от аптечната мрежа, бе споменато в Европарламента.

Евродепутатът от групата на Зелените/Европейски свободен алианс Сергей Лагодински даде като пример делото срещу проф. Асена Стоименова за това как мерките срещу дезинформацията могат да доведат до попадане в "антидемократичен капан", съобщи БНР.

Лагодински е категоричен, че е неприемливо криминализирането на информация, за която се твърди, че е дезинформация за коронавируса. Той даде пример с Унгария, опитът за предотвратяване на истинска информация в медиите - в Полша, прокурорското преследване на фармацевти в България, само защото те искаха да предупредят за възможност за липса на лекарства.

"Ние не трябва да отстъпваме от нашите стратегически принципи. Като се борим срещу дезинформацията, ние трябва да защитаваме демокрацията, а не да я унищожаваме", подчерта евродепутатът Сергей Лагодински.

Припомняме, проф. Стоименова бе обвинена от Софийската районна прокуратура и ѝ бе наложена мярка за неотклонение 20 000 лева заради нейни интервюта по БНР и БНТ. В тях председателят на фармацевтите предупреди за възможен недостиг на лекарства заради пандемията от коронавирус.

Фармацевтичният съюз сезира ЕП за обвиненията срещу Асена Стоименова

Фармацевтичният съюз сезира ЕП за обвиненията срещу Асена Стоименова

Според тях изразеното от нея мнение съвпадало с това на ЕК и на Европейската агенция по лекарствата

Припомняме, на 10 април стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинения на шефа на Българския фармацевтичен съюз заради неоснователни твърдения за очаквана липса на лекарства. Обвинението за всяване на паника бе на база на интервю на проф. Стоименова.

След това от Националната пациентска организация изразиха загрижеността си към обвиненията срещу Стоименова .

Според адвокат Михаил Екимджиев обвинението срещу нея нямало да мине в съда.

Междувременно от Фармацевтичния съюз сезираха Европарламента за обвинението срещу своя председател.

На 22 април Софийският районен съд отмени паричната гаранция в размер на 20 000 лева на шефа на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова.