"Вземете си рецепта, отидете на лекар - той е този, който трябва да поеме отговорност за вашето диагностициране, лекуване и да проследи лечението.". Това заяви пред БНР председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова.

Тя посъветва пациентите да поискат личният им лекар да предпише и генерик, който замества лекарството, за да може пациентът да получи лечение, защото фармацевтите нямат право своеволно да предлагат генерици (лекарства, които са като оригиналните, правени са от друга компания след като изтече патента на автентичното - б.р.). 

НФСБ останаха сами в битката в аптеката да ни предлагат генерици

НФСБ останаха сами в битката в аптеката да ни предлагат генерици

Десислава Атанасова: Не може магистър фармацевт да заменя лекарство

Проф. Стоименова посъветва пациентите да искат лекарите да предписват и генерици, защото имат това право и връщат пациенти. Очаква се скоро в аптеките да има плакати, с които фармацевтите ще отправят тези призиви и ще информират пациентите.

Тя призна, че фармацевтите не могат да дават лекарства на рецепта, показана по вайбър и за това връщат пациентите. Това не е електронно здравеопазване, което всички ние чакаме от поне 20 години, призна Стоименова.

Проф. Асена Стоименова обясни, че рецептата, снимана на телефона, не отговаря на законовите изисквания и въпреки, че фармацевтите се стараят да не формализират излишно продажбата на медикаменти, те са се притиснати и от проверки на контролни органи, и от опасенията, че е възможно някои пациенти да злоупотребяват.

По думите й в законодателството липсва възможност рецепта, показана на снимка по вайбър да бъде зачетена. 

"Не може веднъж общопрактикуващите лекари да цитират законодателството, а следващия път да призовават към нарушаването му. И сега рецептите на хартиен носител съдържат често грешки при преписване, има липсващи атрибути и на практика всеки един фармацевт, ако се формализира, може да откаже да ги изпълни", каза Стоименова.

В същото време тя призова за гъвкавост своите колеги в условията на извънредно положение да не се формализират колегите й, въпреки, че този подход не се оказал най-добрият вариант за фармацевтите.

"Хвърлиха се проверки срещу колегите в аптеките, по 5-6 институции проверяваха наведнъж и това в условията на извънредно положение, които не са нормални... Не мисля, че е адекватно на ситуацията", категорична е проф. Стоименова.

Ако спази законовите изискванията, фармацевтът трябва да откаже да изпълни рецепта, която му е показана по мобилно приложение, а ако я изпълни, става нарушител, обясни тя.

Тя призова фармацевтите да не изпълняват рецепти, показани им по вайбър. "Разбира се, че би могло да има последствия, особено когато няма атрибути, няма оставена рецепта.... Какво пречи на този пациент да обиколи 20 аптеки с тази вайбър-рецепта и да се презапаси с лекарства и някой пациент, който ще има в конкретния момент нужда от точно тези лекарства, няма да може да ги получи", каза проф. Стоименова.

Тя запита реторично как фармацевтът ще се увери, че тя е предписана от лекар, как ще се свърже с този лекар, дали ще има УИН на тази рецепта, по какъв начин ще го идентифицира.