Правна комисия отхвърли предложението на НФСБ аптекарите да заменят скъпите медикаменти с по-евтини генерици.

Единствено и само лекар носи отговорност за предписания лекарствен продукт на своя пациент, заяви Десислава Атанасова по време на дебатите в правна комисия по второто четене на извънредното законодателствоНе може магистър фармацевт да заменя лекарство, по думите й. В много генерици има съпътстващи съставки, които не е ясно как ще подействат на пациентите, според Атанасова.

Християн Митев от НФСБ посочи, че предложението е антикризисна мярка. Мярката щяла да важи, по думите му, само по време на извънредното положение. Генерик щял да се дава само със съгласието на пациента.

За БСП текстът на НФСБ е излишен. Нека не се заиграваме със здравето на хората, призова и социалистът Тодор Байчев, който застана зад становището на Десислава Атанасова.

Рецептата е заповед към фармацевта, отсече Лекарският съюз

Рецептата е заповед към фармацевта, отсече Лекарският съюз

И БЛС са против в аптеката да могат да ни сменят лекарството

Явор Нотев от "Атака" дори смята, че предложението на НФСБ е вредно и опасно за здравето на българските граждани. Да не си играем с толкова сериозни неща в толкова сериозна ситуацията, настоя националистът. Против съм да си правим подобен експеримент, добави той.

ДПС също няма да подкрепят предложението на хората на Валери Симеонов.

И от БЛС заявиха, че такова предложение в извънредна ситуация е опасно.

И от генеричната асоциация не препоръчват подобна мярка да се прави в подобен момент. Според тях мярката ще намали струпването на пациенти пред аптеките, но ще увеличи струпването им пред кабинетите на личните лекари. Освен това въвеждането сега на генерична политика няма да спести ресурс на НЗОК.

Джипитата против в аптеката да могат да ни сменят лекарството

Джипитата против в аптеката да могат да ни сменят лекарството

Създава възможност и за корупция