Френският външен министър Филип Дуст Блази каза днес, че най-положителният сценарий за либийското дело би било смъртните присъди на българките да бъдат заменени с доживотен затвор, информира БНТ.

В Брюксел Блази добави, че тези присъди вече може да бъдат излежани в България.

След края на съвета на външните министри френският външен министър коментира редица теми, но сам призна, че държи да се изкаже за случая в Либия. Според него е много позитивен знак фактът, че в Либия се обсъжда неприлагане на смъртното наказание спрямо българките.

Дуст Блази добави към това, че най-положителният сценарий сега остава смъртните присъди да се трансформират в доживотен затвор или дългосрочно лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно в България.

Френският първи дипломат заяви още, че Европейският съюз няма да започва в бъдеще нито един двустранен проект с Либия, докато не бъде решено делото срещу българските медици и палестинския лекар.

Блази уточни, че Франция е много ангажирана със случая и че в страната в момента се лекуват между 130 и 150 либийски деца, заразени със СПИН. Най-голямата част от тях са настанени в болници Тулуза и в Париж.

Френският външен министър каза още, че би искал да види от либийската страна календар с ясно уточнени дати и етапи за изход от СПИН-делото.